: 10. 1. 2023.

Projekt SuSTainable: Split postaje „zeleni“ grad, uštedjet će se 100 tisuća eura godišnje

Grad Split danas je predstavio projekt „SuSTainable – povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita“.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada kako bi se iskoristila sunčeva energija i povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora. Konkretno, povećat će se za 795 MWh godišnje, a smanjit će se emisije CO2 za 186 tona godišnje, osigurati stabilnost napajanja električnom energijom i povećati energetska neovisnost objekata te ublažiti klimatske promjene.

Objekti na kojima će se instalirati integrirane fotonaponske elektrane su osnovne škole Brda, Lokve - Gripe, Kamen - Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive - Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan - Pazdigrad i Žrnovnica, zatim dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te dvorana Košarkaškog kluba Split na Gripama. Projekt, koji je započeo u svibnju prošle godine, trebao bi biti završen do kraja travnja 2024.

„Imamo ambiciju postati predvodnik modernih, zelenih trendova. Ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. Ovo je jedan od projekata u tom smjeru“, kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Na području grada trenutno je instalirano svega desetak integriranih sunčanih elektrana i to mahom na privatnim kućama, pa je jasno da se tu krije golem prostor za napredak po pitanju korištenja energije iz obnovljivih izvora. Tim više što Split ima takvu klimu da bi prosječno, po metru kvadratnom godišnje, mogao dobivati 1500 kW električne energije. Grad Split već je započeo priču sa solarnim panelima, no ovaj projekt donosi značajniji iskorak u tom pravcu.

„Mi smo već kroz fondove EU kroz energetsku obnovu javnih zgrada instalirali solarne panele na osnovne škole Skalice, Pojišan i Mertojak, a ovaj novi projekt prijavile su gradske službe u suradnji s razvojnom agencijom Grada Splita RaST“, izvijestila je Antonija Eremut Erceg, pročelnica Službe za razvoj grada Splita. Na konkretnom je primjeru naglasila prednost uvođenja ovakvog oblika proizvodnje energije. „U Osnovnoj školi Mertojak solarni paneli mjesečno umanje trošak energenata za nešto više od 400 eura, što je više od polovice samog računa energenata te škole. Sada, u sklopu novog projekta, na 14 javnih objekata postavljanje solarnih panela rezultirati će povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za 800 MWh godišnje i to će nam godišnje donijeti uštedu od oko 100.000 eura.“

Projekt „SuSTainable“ financiraju države Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014. – 2021. godine u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“. Ukupna je vrijednost projekta 650.152,44 eura, a postotak sufinanciranja iznosi 85%. Trenutno je u tijeku proces odabira izvođača radova, nakon čega slijedi uvođenje izvođača u posao, što bi se trebalo dogoditi već u veljači.

Grad Split dobio je bespovratna sredstva za ovaj projekt i prijavio se sam, a ići samostalno u ovakvoj konkurenciji potvrđuje kvalitetan rad. Mi smo resorno ministarstvo i koliko naši korisnici dobro rade na terenu, toliko kvalitetno ćemo mi imati zalog za budućnost financiranja“, istaknuo je Lovre Karamarko, voditelj Službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Gradonačelnik Puljak najavio je daljnje korake koji će učiniti grad još modernijim i ekološki osvještenijim. „Sa Stanoupravom pripremamo projekte za zgrade kojima upravljaju kako bismo našim sugrađanima pomogli pri postavljanju solarnih elektrana. Izrađujemo i solarnu mapu grada Splita koja će građanima pomoći izračunati isplati li im se instalirati solarnu elektranu na svoje krovove. Također, gradska tvrtka Split parking planira postaviti solarne ćelije na javne garaže. Ona će na neki način postati agregat, drugim riječima prihvaćat će svu tu električnu energiju i onda je distribuirati korisnicima. Imamo ideju procijeniti bioplinski i solarni potencijal Karepovca, želimo i zgradu Doma mladih pretvoriti u simbol modernih energija te i na nju postaviti solarne panele, nabavljamo i autobuse na električni pogon... Ovu će godinu obilježiti razvoj mnogih od tih projekata“, dodao je gradonačelnik Puljak.