: 19. 12. 2023.

Završna ITU konferencija projekta „Grad Split – tehnička pomoć ITU PT“

Dana 18. 12. 2023. u kinoteci Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, održala se završna konferencija EU projekta KK.10.1.1.02.0005 Grad Split – tehnička pomoć ITU PT.

Gradonačelnik Splita, Ivica Puljak, uvodno je, u svojstvu domaćina, pozdravio sudionike i izrazio zadovoljstvo što ima priliku „svjedočiti završetku provedbe ITU mehanizma u našoj Urbanoj aglomeraciji Split u prvom financijskom razdoblju provedbe 2014.-2020., u kojem je Grad Split sa svojom Urbanom aglomeracijom Split ugovorio 28 ITU infrastrukturnih i 16 'soft' projekata, a kojima je dodijeljeno bespovratnih 44 mil.€ iz ITU mehanizma“.

Istodobno, Grad Split je postao i akreditirano tijelo u sustavu provedbe ESI fondova, odnosno Odsjek za provedbu ITU mehanizma te kao takav aktivno sudjeluje u raspisivanju natječaja i odabiru projekata.

„Ključno je naglasiti kako je za sve troškove funkcioniranja ITU Odsjeka za provedbu ITU mehanizma osiguran bespovratni iznos od 16,2 mil kn / 2,15 mil € u okviru projekta KK.10.1.1.02.0005 „Grad Split - ITU tehnička pomoć“, čija provedba završava 31. 12. 2023.“, kazao je gradonačelnik Puljak.

Istaknuo je nekoliko ITU projekata koji su realizirani ili su pri kraju realizacije: Najveći ITU strateški projekt Grada Splita, Tehnološki park Split, koji će biti generator razvoja poduzetništva cijele Urbane aglomeracije Split, potom projekt Biraj biciklu! u kojem je uspostavljen sustav javnih bicikli na području 7 gradova i općina koji su s Gradom Splitom sudjelovali u projektu, projekt Četiri palme na Blatinama, za mlade bez adekvatne roditeljske skrbi, kojim je osiguran siguran smještaj nakon izlaska iz domova za nezbrinutu djecu, a u istom objektu je osiguran i besplatan smještaj za roditelje djece koja su na  liječenju u KBC-u Split. Posebno je izdvojio uspjeh tvrtke Promet d.o.o., koja je dobila nove autobuse i uvela sustav eTicketinga, čime je od javnog prijevoznika s najstarijim voznim parkom u Hrvatskoj, postala perjanica s najmlađim voznim parkom i digitaliziranim poslovanjem, što je doprinijelo povećanju broja putnika i korisnika aplikacije putem koje mogu kupiti upola jeftiniju kartu. 

Među brojnim uspješnim ITU projektima gradova i općina Aglomeracije, istaknut je vrijedan projekt Regionalnog transfuzijskog centra KBC Split, koji bi uskoro trebao omogućiti efikasnu, sigurnu i kvalitetnu uslugu Transfuzijskog odjela na preko 3.000 m2 svim stanovnicima Urbane aglomeracije Split, Splitsko-dalmatinske županije, ali i šireg područja koje gravitira KBC-u Split.

U nastavku se prigodnim riječima obratio načelnik Općine Dicmo, Petar Maretić, ispred svih gradova i općina Urbane aglomeracije Split, naglašavajući važnost ITU mehanizma koji je omogućio velika ulaganja u gradove i općine koja ne bi mogli financirati vlastitim sredstvima, a i kod prijava na otvorene natječaje imaju male šanse zbog prevelike konkurencije.


Ravnatelj Uprave za regionalni razvoj, Ivan Bota, je naglasio važnost provedbe ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj, koji je kao novi mehanizam Europske unije uveden u financijskom razdoblju 2014. - 2020. s ciljem ulaganja u gradove kao pokretače razvoja. Naglasio je kako je Urbana aglomeracija Split imala na raspolaganju u prethodnoj perspektivi 2014. - 2020. bespovratna 44 mil € za financiranje ITU projekata, dok će u aktualnoj perspektivi, 2021.- 2027. imati na raspolaganju 55 mil € , sve na temelju potpisanog Sporazuma o provedbi ITU mehanizma između ministra regionalnog razvoja i gradonačelnika 22 ITU grada, koji su prije dva tjedna svečano uručeni svim ITU gradovima od strane premijera Plenkovića u Šibeniku u sklopu konferencije Dani regionalnog razvoja i fondova EU. Istaknuo je kako je za Urbanu aglomeraciju Split u pripremi i prvi poziv za objavu iz razdoblja 2021.-2027. i to za financiranje Biciklističke infrastrukture Urbane aglomeracije Split na području gradova Trogira i Omiša te Općine Dugi Rat.

Uslijedile su prezentacije o konkretnim projektima koji su se financirali putem ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split, pa je tako Ana Jerkunica, voditeljica Odsjeka za provedbu ITU mehanizma Grada Splita, ujedno i voditeljica EU projekta „Grad Split – tehnička pomoć ITU PT“, predstavila sve odrađene aktivnosti, ugovorene projekte prikazane u prigodnom promotivnom videu, te je predstavila i nove ITU projekte koji se planiraju financirati u okviru dodijeljenog iznosa od 55 mil € za projekte Urbane aglomeracije Split. Naglasila je veliko zalaganje i trud predstavnika svih Gradova i Općina Urbane aglomeracije Split u provedbi ITU mehanizma, još od 2015., intenzivnoj suradnji u procesima izrade Strategija razvoja Urbane aglomeracije Split, a koje su preduvjet za korištenje ITU sredstava, velikom povjerenju, stručnosti i profesionalizmu svih predstavnika Gradova i Općina, koordinacijskog i Partnerskog vijeća, bez kojih ne bi bilo uspješne provedbe ITU mehanizma i ITU projekata.

Vedrana Franić, pomoćnica pročelnice Službe za razvoj grada predstavila je integrirani projekt Biraj biciklu te ostale ITU projekte Grada Splita – Tehnološki park Split – Dračevac, Četiri palme, RaSTom do razvoja poduzetništva, dok je predstavnica Grada Solina,  Augusta Makovec, prezentirala ITU projekte Grada Solina, veliki integrirani projekt Otvorenih ljetnih pozornica, za kojeg je prikazan promo-film, Novi Glorijet te Biraj Biciklu.

Učenici Osnovne škole Ostrog, Područne škole Lećevica izveli su igrokaz na temu Europske unije te uveselili i nasmijali sudionike konferencije sličicama iz svakodnevnog života stanovnika ruralnih krajeva.

Na kraju je Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove Općine Lećevica prezentirala 5 ITU projekata koje je uspješno provela ta najmanja Općina u obuhvatu Urbane aglomeracije Split, koja je proglašena drugom najuspješnijom Općinom u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava u 2022.g. u odnosu na broj stanovnika.

 

 

Projekt ,,Grad Split – tehnička pomoć ITU PT’’ je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, iz Europskog fonda za regionalni razvoj.