01. prosinca 2022.

Sjećanje na junake 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a

Polaganjem vijenaca na Lovrincu, misom zadušnicom za poginule i umrle hrvatske branitelje u Samostanu Gospe od Zdravlja te svečanom akademijom u HNK-u, obilježena je danas 30. obljetnica ustroja 158. brigade i 6. domobranske pukovnije HV-a. U ime Grada vijenac na braniteljskom groblju položio je predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, dok je svečanoj akademiji nazočio gradonačelnik Ivica Puljak.

Ustrojavanje 158. brigade je započelo u siječnju 1992. godine, a temeljem zapovijedi ministra obrane RH od 27. prosinca 1991. godine. Formirana mahom od dragovoljaca 1. bataljuna 114. brigade poznatijeg kao „škverski bataljun“, koji su ratni put započeli kroz rezervni sastav MUP-a početkom 1991., a kojima su se pridružili dragovoljci splitskih firmi poput HPT-a, Dalme, Brodomerkura, Koteksa, Jugoplastike, Dalmacijavina i mnogih drugih. Krajem listopada 1992. u preustroju Oružanih snaga RH, od pripadnika 158. brigade formira se 6. domobranska pukovnija Split koja kasnije sudjeluje u svim velikim oslobodilačkim operacijama HV-a, uključivši i „Oluju“.

Tijekom ratnog puta kroz sastav 158. brigade i 6. domobranske pukovnije prošlo je više od 6 tisuća pripadnika, a 20 ih je položilo svoje živote za slobodu Hrvatske.

Povratak