15. travnja 2024.

Delegacija prijateljskog grada Hangzhoua u posjetu Splitu

Delegacija Grada Hangzhoua predvođena Nj.E. g. Qi Qianjinom, veleposlanikom NR Kine u Republici Hrvatskoj i gradonačelnikom Hangzhoua Yaom Gaoyuanom, boravi u prijateljskom posjetu Gradu Splitu u sklopu kojeg je danas u Gradskoj upriličen susret s gradonačelnikom Ivicom Puljkom i suradnicima.

Prema riječima veleposlanika Qianjina ovaj susret je prilika da, nakon 2018. godine, kada su se posljednji put susreli predstavnici prijateljskih gradova, Split i Hangzhou obnove i učvrste svoje veze i razviju suradnju, na obostranu korist i zadovoljstvo.

Izrazivši srdačnu dobrodošlicu, gradonačelnik Ivica Puljak potvrdio je otvorenost Splita prema suradnji na gospodarskom i društvenom polju, predstavivši uvaženim gostima splitske razvojne projekte i smjernice budućeg ambicioznog razvoja grada. Prilika za to je međunarodni sajam digitalne trgovine koji se u rujnu održava u Hangzhou, a za koji je Grad Split danas dobio službeni poziv. Također, Gradonačelnik Puljak pozvao ih je da svojim kulturnim programom sudjeluju u programu Sudamje, na jednoj od budućih proslava, što su gosti sa zadovoljstvom prihvatili.  

Gradonačelnik Gaoyuan, kojemu je ovo prvi posjet Splitu i Hrvatskoj, istaknuo je poveznice među dvama gradovima koji obiluju prirodnim ljepotama, zaštićenim povijesnim lokalitetima i kulturnim nasljeđem te su turistički iznimno atraktivne destinacije. U tom smislu nastavit će se aktivni razgovori o inicijativi za još boljim zrakoplovnim vezama među dvama gradovima.

Oba gradonačelnika potvrdila su potencijal za razmjenom poslovnih ideja s obzirom na snažan razvoj Splita u području digitalnih tehnologija i start – upova, u čemu kineski prijateljski grad ima značajna iskustva i rezultate.

Gosti iz Kine impresionirani su hrvatskim i splitskim sportom te rezultatima koje postižu naši sportaši te su izrazili spremnost na suradnju i na tom polju.

Podsjetimo, Grad Split je s Gradom Hangzhouom sklopio sporazum o prijateljstvu i suradnji u listopadu 2014. godine u Hangzhou. Kao glavni grad regije Zhejiang, Hangzhou pokriva administrativno područje od 16 500 km2, s registriranom populacijom od 8,8 milijuna stanovnika.

Povratak