Članak

NEWS
28. ožujka 2022.

Gradonačelnik Puljak sudjelovao na konferenciji „Obrazovanje kao ključ društvenog i gospodarskog napretka“

Konferencija koja se bavila temom obrazovanja općenito, a s posebnim naglaskom na Centre izvrsnosti i sustavan rad s nadarenom djecom, okupila je danas u Splitu, na inicijativu zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko, relevantne sugovornike iz Hrvatske i regije. Među panelistima koji su se bavili ovom aktualnom i važnom temom bio je i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

U svom uvodnom obraćanju, zastupnica Zovko, koja i sama sudjeluje u kreiranju obrazovnih politika na razini Europske unije, istaknula je značaj Centara izvrsnosti koji prepoznaje sve više hrvatskih gradova i županija, ali i potrebu da se da dodatan poticaj izvrsnosti na svim razinama. Kazala je kako europska sredstva u tome mogu pomoći te kako ih treba što više usmjeravati upravo u sektor obrazovanja.   

Na pitanje trebali li obrazovni sustav poticati nadarenu djecu gradonačelnik Puljak kazao je kako 'ne da treba već mora': - Naš sustav nužno je unaprjeđivati. Problem je što politika često koči promjene, a u reformama moramo biti na istoj strani. Naša su djeca talentirana, na nama je da ih ne kočimo već da im omogućimo puni razvoj, kazao je gradonačelnik Puljak istaknuvši kako je obrazovanje ključ razvoja pojedinca i društva. Što se Centara izvrsnosti tiče, gradonačelnik je kazao kako njih treba 'integrirati u obrazovni sustav, a ne ih izolirati'. Gradonačelnik je još jednom poručio kako je Gradska uprava pod njegovim vodstvom posvećena tome da postanemo grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj, pri čemu je Split otvoren za suradnju sa županijskom i državnom razinom budući je, kako je kazao, sinergija i suradnja nužna za postizanje bilo kakvih pozitivnih promjena. Brzina promjena pak, poručio je, ovisi o hrabrosti političara.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je zadovoljstvo uspjesima županijskog Centra izvrsnosti ističući ulogu obrazovanja koje je u funkciji, između ostalog, demografske slike. – Obrazovanje nije profitabilno i tako ga ne treba gledati, kazao je Boban istaknuvši kako rješenje treba tražiti u usklađivanju upisnih kvota s tržištem rada.

Gost na panelu bio je i župan Osječko-baranjske Županije Ivan Anušić koji je podijelio iskustva s njegovog područja. Županija kojoj je na čelu rad s nadarenima usmjerila je na tri razine: Centar kompetencije, Centar izvrsnosti i Znanstveni centar. I župan Anušić složio se da kao društvo nismo spremni na reforme čime, kako je rekao 'otežavamo mladima': - Moramo nacionalno imati promjenu kursa, ali stvari se ipak polako ali sigurno mijenjaju. - Kako je sustav napravio puno za djecu s poteškoćama, tako je sada vrijeme da napravimo iskorak u radu s darovitom djecom, kazao je Anušić.

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu unaprjeđenja sustava odgoja i obrazovanja kazao je kako ćemo uspjeti samo ako na financiranje u sustavu odgoja i obrazovanja gledamo kao na ulaganje. – Sustav moramo gledati cjelovito i stvarati racionalne i učinkovite okvire, kazao je dodavši kako se nedovoljno zna što sustav radi te da se reforme provode, no da još uvijek nismo došli do cilja koji bi bio zadovoljavajući. To će se, nadaju se svi, postići izmjenama zakona, pravilnika, ali i zajedničkom suradnjom na svim razinama.

Obol današnjoj raspravi dali su još i Tomislav Đonlić, pročelnik UO za društvene djelatnosti SDŽ, Ivan Šimunić, njegov kolega iz Zadarske županije, Ivan Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ, Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole iz Livna, Leopold Mandić, ravnatelj Gimnazije Ljubuški, Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra te Ranko Milić, voditelj Klastera za eko-društvene inovacije i razvoj Cedra, Split.