Članak

NEWS
26. siječnja 2023.

Gradonačelnik Puljak u službenom posjetu Berlinu

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak boravi u dvodnevnom službenom posjetu Berlinu gdje je, zajedno sa svojim zamjenikom Antoniom Kuzmanićem, otputovao na poziv gradonačelnice berlinske općine Charlottenburg-Wilmersdorf, Kirstin Bauch. Split i Wilmersdorf veže prijateljstvo koje je formalno sklopljeno još davne 1970., a koje se nastavilo i nakon spajanja dviju općina 2001. godine u novo formiranu berlinsku općinu Charlottenburg-Wilmersdorf. Posjet gradonačelnika Puljka Berlinu potvrda je tradicionalno prijateljskih odnosa i prilika za otvaranje novih mogućnosti suradnje na razvojnim projektima, a koja se do sada uspješno odvijala na kulturnom, sportskom i administrativnom polju.  

Gradonačelnica Bauch i gradonačelnik Puljak susreli su se u srijedu u gradskoj vijećnici Charlottenburg, a tema njihovog razgovora bila je usmjerena na razvojne gradske projekte i mogućnosti suradnje, s naglaskom na održivu, zelenu komponentu, što je jedna od bitnih strateški odrednica obje gradske administracije. Gradonačelnik Puljak predstavio je implementirane sustave digitalizacije splitske gradske uprave i gradskih tvrtki, posebice Prometa, kao i projekt gospodarenja otpadom koji u suradnji s Gradom provodi tvrtka Čistoća te projekt urbane mobilnosti koji provode Grad i gradska tvrtka Split parking. Nakon toga, na Tehničkom sveučilištu u Berlinu domaćini su predstavili svoje projekte urbane mobilnosti i smarty city-ja. – Ponosni smo da je Grad Split sa svojim projektima impresionirao kolege u Berlinu i da možemo reći kako držimo korak sa suvremenim razvojnim rješenjima. Naravno, iskoristit ćemo iskustva njemačkih kolega i otvoriti operativne kanale suradnje i komunikacije po pojedinim projektima, kako bismo implementirali njihova znanja i savjete koji nam mogu dodatno olakšati i ubrzati procese koje smo započeli, kazao je gradonačelnik Puljak.

U četvrtak se gradonačelnik Puljak u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu susreo s veleposlanikom Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordanom Bakotom. Tijekom susreta razgovaralo se, između ostalog, o ulozi i utjecaju lokalnih sredina, gradova i općina na ukupan gospodarski razvoj i međunarodnu poziciju Hrvatske. U tom smislu, gradonačelnik  Puljak je kazao kako će Split dati svoj doprinos u razvoju međunarodnih gospodarskih odnosa, posebno u domeni visokih tehnologija. Također, kao sve atraktivnija turistička destinacija, Split će nastaviti će aktivnostima za privlačenje njemačkih gostiju, koji u velikom broju ljetuju na našoj obali, tijekom čitave godine.