Članak

NEWS
5. siječnja 2022.

Komemoracija za Vinka Bajrovića: „Bio je gorostas znanja, skromnosti i poštenja.“

U Foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, u nazočnosti supruge Mire i članova obitelji, danas je u organizaciji Grada Splita i KK Split održana komemoracija za preminulog uvaženog građanina Splita, profesora Vinka Bajrovića – Capu.

U ime pedagoške zajednice od dugogodišnjeg se kolege i prijatelja biranim i toplim riječima, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, oprostio profesor Josip Milat koji je na početku komemoracije pozvao na odavanje počasti minutom šutnje. -  Bio je uvjereni pedagog radoholičar. Sve što je u životu stekao sam i u braku sa svojom Mirom, stekao je vlastitim radom. Matematiku je odlučio studirati zbog nezadovoljstva načinom rada svojih nastavnika, tvrdeći da je matematika najlakši predmet. Odlučio je to kao nastavnik dokazati, podučavajući metodički i kvalitetno. U tome je bez sumnje uspio. Bio je, ako ne najveći, onda jedan od najvećih metodičara matematike na ovim prostorima, kazao je u svom emotivnom obraćanju profesor Milat.

Ispred HNK Hajduk posljednji pozdrav Vinku Bajroviću uputio je predsjednik Skupštine Hajduka, Vinko Radovani, posebno istaknuvši Bajrovićev nemjerljiv doprinos preoblikovanju kluba i pedagoški pristup radu s mladima kojima je s puno ljubavi prenosio znanja iz matematike, poticao ih na učenje, profesionalni, ali i osobni razvoj. – Širio je znanje i horizonte mladih, učio ih kako biti dobar i pošten čovjek, kazao je Radovani, dodavši kako će ga pamtiti i po humoru koji je bio neizostavan u svakom druženju s Capom.  

Odlazak Vinka Bajrovića, dobitnika brojnih priznanja, među kojima i godišnje Nagrade grada Splita i Nagrade grada Splita za životno djelo, veliki je gubitak za cijeli Split. - Kao što reče jedan veliki francuski pjesnik i pisac; kad hrastove obaraju, šume ječe, tako je sve nas pogodila smrt profesora Bajrovića, tog gorostasa znanja, ali i skromnosti i poštenja. Pred viješću koja je s prvim danima nove godine  pogodila cijeli njegov Split, posebna tišina i sjeta obuzela je škole, fakultete i sportske dvorane gdje je pokojni Vinko utkao ono najbolje od svog života. A bio je to uistinu srčan, ispunjen i bogat život, za njega i za sve koje je u njemu dotakao. A takvih je uistinu mnogo, kazao je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, istaknuvši neizbrisiv trag koji je profesor Bajrović ostavio svojim predanim i gorljivim pedagoškim, sportskim i političkim radom i životom.

Uvijek kada se govori o zlatnim godinama Jugoplastike, pa se krenu nabrajati legendarna imena Rađa, Kukoč, Skansi, Tvrdić, … nezaobilazno ime  je – Capo. U ime sportske obitelji kojoj je do kraja svog života pripadao, od Vinka Bajrovića se u ime Košarkaškog kluba Split oprostio predsjednik Nadzornog odbora, Ante Vuković.- Iza šjor Cape ostala je vrlo opsežna dokumentacija o Klubu u kojem je bio dulje od 70 godina. Među njom je i monografija koju je zajedno s kolegom i prijateljem Mosorom objavio povodom 60-te obljetnice postojanja KK Splita. Riječ je o knjizi koja uz velike emocije sadrži i dragocjene i izvorne podatke o prebogatoj klupskoj povijesti i koja će biti nadahnuće budućim generacijama. Teško je naći riječi zahvale za svako slovo koje je zapisao, za svaku brojku koju je izvukao, za svaku fotografiju koju je sačuvao, kazao je Vuković.  

Šjor Vinku u čast komemoracija je završena taktovima službene himne voljenog mu, slavnog splitskog košarkaškog kluba.