15. travnja 2021.

Kreće označavanje biciklističke rute od Turističke palače do Žnjana

Tijekom idućeg tjedna krenuti će radovi na označavanju biciklističke rute na potezu od Turističke palače do Žnjana, a označit će se nešto više od četiri kilometara. U sklopu ovih radova u samoj Uvali Trstenik izraditi će se 750 metara biciklističke prometnice. Označavanje će se vršiti temeljem izvedbenog projekta kojeg je izradila tvrtka Prometni projekti d.o.o., a u procesu javne nabave za izvođača je izabran Pismorad d.d.

Radovi označavanja planiraju se završiti do kraja ovog mjeseca, a za iste je suglasnost dao i MUP i Hrvatske ceste. Izrađeni su i prometni znakovi koji će se postaviti prema izvedbenom projektu. S obzirom na prostorne uvjete i dosadašnju prostorno–plansku dokumentaciju koja nije previđala izgradnju ove vrste komunalne infrastrukture, uređenje prometne signalizacije doprinijet će povećanju sigurnosti prometovanja biciklima u ovom dijelu grada.

Radove sufinancira Europska unija u sklopu strateškog projekta "Biraj biciklu!"- „URBANA MOBILNOST – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split (UAS)“, kojeg provodi Služba za međunarodne i EU projekte sredstvima osiguranim kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Osim navedene biciklističke rute, u sklopu ovog projekta Grad Split će izraditi analitičku podlogu - studiju potencijala razvoja biciklističkih prometnica za uspostavu integriranog sustava biciklističkih prometnica, čime će ostvariti jedan od preduvjeta za razvoj biciklističkih prometnica u Gradu Splitu te na području čitave Urbane aglomeracije Split.

Podsjetimo, ukupna vrijednost projekta "Biraj biciklu!" iznosi 13.609.435,83 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose ukupno 10.893.396,68 kuna. Osim prethodno navedenih aktivnosti u sklopu ovog integriranog projekta, Grad Split i 7 partnera - gradova i općina s područja Urbane aglomeracije Split (Solin, Trogir, Kaštela, Podstrana, Klis, Dugopolje i Dicmo), dobit će 41 novu postaju s mješovitim kontingentom s ukupno 242 bicikla te će biti uspostavljena i biciklistička prometnica u Trogiru (na području Brig-Lokvice). Razdoblje provedbe projekta je od 6. ožujka 2020. do 6. srpnja 2022. godine.

 

 

Povratak