31. svibnja 2023.

Održana vježba gašenja požara i spašavanja unesrećenih na vrhu Marjana

Skupina stranih turista roštiljanjem je izazvala požar na području Sedla, blizu samog vrha Marjana. Uslijed pokušaja gašenja požara jedan od turista ostao je u okruženju plamena i dima. Pokušao spustiti niz strminu, ali se poskliznuo i pao, prilikom čega je slomio nogu i zadobio opekline. Ostali turisti također su zadobili opekline. Čuvar prirode na Marjanu žurno je nazvao vatrogasni operativni centar… Bio je to scenarij pokazne vježbe pripadnika operativnih snaga civilne zaštite Grada Splita, a koja se danas održala na Marjanu.

Vježba „Marjan 2023“, kako je naglasio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split Mario Mikas, demonstrirala je visoki stupanj koordiniranosti, uigranosti, spremnosti, kao i stručnosti svih sastavnica snaga civilne zaštite; od Javne vatrogasne postrojbe grada Splita, djelatnika Policijske uprave Splitsko-dalmatinske, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Hrvatskog crvenog križa, do članova Hrvatske gorske službe spašavanja.

„Vidjeli smo jako dobru suradnju svih nadležnih službi i takva suradnja se može očekivati i u realnim situacijama. Što se gašenja požara tiče, Marjan je dostupan našim vozilima i vatrogascima“, kazao je Mikas dodavši kako je od sutra, 1. lipnja, na snazi zabrana loženja vatre u otvorenom prostoru.

Povratak