Članak

NEWS
28. rujna 2022.

Otvoren 5. Mediteranski festival knjige u Splitu

U Velikoj dvorani SC Gripe danas je otvoren 5. Mediteranski festival knjige, koji će u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara HGK i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita potrajati do 2. listopada.

Kako je na svečanom otvaranju rekao predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Slavko Kozina, ovaj Festival važan je na više razina, jer takva manifestacija predstavlja godišnju inventuru nakladništva u Splitu, te omogućava susret čitatelja s piscima na promocijama. Na MFK je stiglo više od pedeset nakladnika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Zemlje u fokusu Crne Gore. Kad pridodamo brojne radionice i programe za djecu i mlade, to MFK svrstava u vrh hrvatskih knjižarskih sajmova, rekao je Kozina.

Nataša Bušić iz Hrvatske gospodarske komore istaknula je da je knjiga izvor informiranja, znanja i razvoja koja oplemenjuje i pojedinca i društvo u cjelini, pa otud i podrška MFK-u, drugog po veličini sajma knjiga u Hrvatskoj.

Uz čestitke organizatorima na uspostavljenoj tradiciji unatoč teškim godinama, gradonačelnik Ivica Puljak, je  rekao, da je knjiga važan dio identiteta jedne zajednice, a Split je ponosan na titulu kolijevke hrvatske pisane riječi. Posebno je istaknuo važnost okretanja djeci i mladima, kojima je knjiga ponovo sve bliža.

Splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja je, pozdravljajući MFK u svoje i u ime župana Blaženka Bobana, istaknuo da je Festival izrastao u hram kulture kojega treba njegovati.

-Festival je prilika da svi oni koji još nisu pronašli pravu knjigu za sebe i zaljubili se u čitanje otkriju u sebi tu ljubav prema pisanoj riječi- kazao je Čogelja, dodajući da je SDŽ s radošću uključila djecu iz škola izvan Splita u programe Festivala.

- Split ovih dana centar kulturnih zbivanja u Hrvatskoj, uključujući i MFK.-poručio je državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl  ističući da je Festival svake godine sve veći, sve bolji i sa sve više publike.

 - Ponekad se čini da gubimo bitku pred digitalizacijom, no ne smijemo odustati, kazao je, jer je knjiga temelj znanja i temelj demokratskog društva. Država je prema njegovim riječima osigurala 250 milijuna kuna za kreativne industrije zbog saniranja posljedica pandemije i krize, i pozvao sve aktere tog sektora da iskoriste toliku pomoć.

Svečano otvorenje obilježio je nastup splitsko-paške umjetnice, kantautorice i performerice Ane Paške, čiji je koncert iste večeri u klubu Ghetto sastavni dio Festivala.