Članak

NEWS
10. siječnja 2022.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na radnom sastanku s gradonačelnikom Ivicom Puljkom: Iskazana obostrana želja i volja za suradnjom

U sklopu službenog posjeta Splitu predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u pratnji ministra Olega Butkovića, župana Blaženka Bobana i suradnika, održao  je u Gradskoj upravi radni sastanak s gradonačelnikom Ivicom Puljkom, njegovim zamjenikom Bojanom Ivoševićem i predsjednikom Gradskog vijeća Jakovom Prkićem. Razgovarali su o razvojnim projektima Splita i suradnji lokalne, regionalne i državna vlasti, ali i o problemu teritorijalne rascjepkanosti i potrebe ubrzavanja postupka javne nabave te poboljšanja učinkovitosti pravosuđa osobito u kontekstu rješavanja imovinsko-pravnih pitanja.

- Mi smo na tom sastanku otvorili brojna pitanja i projekte koji dodiruju Grad Split i Vladu u vrijednosti većoj od tri milijarde kuna.- kazao je gradonačelnik Ivica Puljak koji je nakon sastanka zajedno s ministrom Olegom Butkovićem dao izjave za medije.-  Predložili smo neka rješenja za generalne probleme kao što su problemi javne nabave, neefikasnosti pravosuđa i teritorijalne rascjepkanosti cijelog ovog područja.- rekao je gradonačelnik upozorivši na činjenicu da da Grad Split nema ingerenciju nad cijelim svojim teritorijem, a što bi mu bilo omogućeno dobivanjem statusa velikog grada.

- Dotakli smo se i niza konkretnih projekata kao što je rekonstrukcija Stadiona Poljud, projekata kao što su Žnjan, Dračevac, a i mnogih drugih infrastrukturnih projekata od kojih su neki ceste u Splitu koje se grade zajedno s tvrtkom Hrvatske ceste i Ministarstvom mora, prometa i prometne infrastrukture.- utvrdio je gradonačelnik Puljak iskazujući mišljenje da je na sastanku po svim pitanjima postignuta dosta velika suglasnost, a posebno ga ohrabruje što je Grad Split i do sada imao dobru i produktivnu suradnju sa svim ministarstvima u Vladi.  Gradonačelnik Ivica Puljak predložio je  da se Projekt Žnjan uvrsti u strateške projekte Republike Hrvatske, a na kraju pozvao Vladu i predsjednika Vlade da jednu od budućih sjednica održe u Splitu kao što su to napravili prije četiri godine kad bi mogli doći s nekim od prijedloga rješenja problema i projekata koje su danas otvorili.

Obostranu želju i volju za suradnjom na razini ministarstava oko pojedinih velikih projekata, potvrdio je i ministar Oleg Butković u svojoj izjavi za medije.

-Posljednjih godina zaista kontinuiramo radimo na rješavanju prometnih problema u Splitu koji je prometno zapušten u odnosu na neke druge gradove. Došli smo u fazu da svi veliki projekti polako idu u realizaciju. Početkom veljače potpisat ćemo ugovor za pristupnu cestu do samog ulaza u tunel Kozjak sa sjeverne strane. Počet će radovi na Širini, izdana je građevinska dozvola, ugovor je potpisan još prošle godine. Obići ćemo i radove na Zapadnoj rampi koja je već u ovom privremenom rješenju odčepila ulaz u grad Split. 

Tu je i niz projekata koji nisu u samom gradu. To je projekt od dvije i pol milijarde kuna koji spaja Split i Omiš, a na nekim dionicama se izvode radovi. Zadovoljni smo današnjim sastankom s gradonačelnikom. I do sada smo imali dobru suradnju. Tu je i projekt Zagorskog puta koji je jako bitan u prometnom rasterećenju. Nastojat ćemo što prije krenuti u realizaciju. Dobar je bio sastanak, idemo dalje- kazao je ministar Butković.