14. svibnja 2024.

Predstavnici Foruma jadransko-jonske regije u Splitu potpisali Deklaraciju o mediteranskoj prehrani

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Split, danas je svečano potpisana Deklaracija triju Foruma jadransko-jonske regije o mediteranskoj prehrani; Forum jadransko-jonskih gradova, Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora i Asocijacija Sveučilišta jadransko-jonske regije – UnAdrion.

Splitsku deklaraciju potpisali su u ime splitskog gradonačelnika i Foruma jadransko-jonskih gradova, čiji je grad Split član, zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić, potom predsjednik i potpredsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, Gino Sabatini i Joze Tomaš te potpredsjednica UnAdriona i predstavnik splitskog Sveučilišta, Jenny Page i Zoran Đogaš.

Govoreći o značaju potpisanog dokumenta, zamjenik Kuzmanić podsjetio je kako je 2010. godine UNESCO mediteransku prehranu proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom te je, u tom smislu, snažna potreba za promicanjem i očuvanjem prehrane koja se smatra najzdravijom na svijetu.

“Riba, maslina, smokva i vino - kolijevka su mediteranske civilizacije. Mediteran i Jadran kulinarska su civilizacija čija znanja moramo prenositi sa generacije na generaciju, iz epohe u epohu.  Gastronomija je metafora slobode. Izvornim namirnicama našeg Mediterana, kao slobodni ljudi, borimo se protiv globalizirajuće ideologije supermarketa“, poručio je zamjenik Kuzmanić.

Povratak