Članak

NEWS
9. prosinca 2022.

Proces kandidature Splita za domaćinstvo Europskih igara: Potpora Hrvatskog olimpijskog odbora

Zamjenik gradonačelnika Grada Splita Antonio Kuzmanić i voditelj Odsjeka za sport Igor Maretić u Zagrebu su održali radni sastanak s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom. Sastanak je održan u sklopu pripremnih aktivnosti HOO-a i Grada Splita po pitanju kandidature za domaćinstvo Europskih igara 2027. godine.

Mateša je ovom prilikom istaknuo kako su članovi  Vijeća HOO-a  jednoglasno dali pozitivno mišljenje, odnosno punu potporu Gradu Splitu, što će dalje službeno uputiti Ministarstvu turizma i sporta, odnosno Vladi Republike Hrvatske, na daljnje razmatranje.  Uskoro se očekuje i održavanje radnog sastanka predstavnika Grada Splita i HOO-a s premijerom Plenkovićem.

Također, u sklopu pripremnih aktivnosti predstavnici Grada Splita sudjelovali su i na konferenciji s temom „Ekonomski i društveni učinci organizacije velikih sportskih natjecanja“ koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U sklopu konferencije je predstavljena studija izvanrednog profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislava Globana.

U svom izlaganju Globan se posebno osvrnuo na organizaciju Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine, iznijevši  podatak kako je sadašnja preračunata vrijednost organizacije Mediteranskih igara 1.25 milijarde dolara, s time da je naglasio kako su ekonomski učinci puno veći od uloženog. Naveo je da se sadržaji izgrađeni prije 43 godine i dalje svakodnevno koriste te da su Mediteranske igre promijenile vizuru grada Splita u pozitivnom smislu.

Na konferenciji je zaključeno da su neupitni pozitivni učinci organizacije velikih sportskih natjecanja za grad i državu domaćina, a koji se manifestiraju kroz rast zaposlenosti i produktivnosti, porast investicija, promociju, utjecaj na zdravlje uslijed povećanog interesa djece i mladeži za sportsko-rekreativne aktivnosti motiviranim sportskim natjecanjem, unaprjeđenje sportske i druge infrastrukture te poboljšanje turističke ponude.

Više o konferenciji:

https://www.hoo.hr/hr/eu-sport/7611-u-hgk-u-odrzana-hoo-ova-konferencija-ekonomski-i-drustveni-ucinci-organizacije-velikih-sportskih-natjecanja

Foto: HOO