Članak

NEWS
28. rujna 2022.

Projekt urbanih vrtova - RU:RBAN: Sastanak gradonačelnika Splita i irskog Carlowa

Gradonačelnik Ivica Puljak primio je Fintan Phelana, gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća irskog grada Carlowa. Tema za razgovor bio je projekt RU:RBAN, odnosno "Urbact Second wave", gdje su Split i Carlow gradovi partneri uz Rim, Aleksandropoli iz Grčke te španjolski Algeciras. Također, od 28. do 29. rujna u gradu pod Marjanom organizira se i transnacionalni sastanak  međunarodnih partnera projekta RU:RBAN.

Inozemni gosti predstavit će dobre prakse upravljanja urbanim vrtovima, a predstavnici Grada zajedno s partnerima će gostima prikazati lokacije u Splitu na kojima se na održiv način upravlja urbanim vrtovima. Sam projekt  RU:RBAN osmišljena je mreža prijenosa znanja temeljenog na dobrim praksama modela upravljanja urbanim vrtovima u Rimu. Urbani vrtovi još su jedan doprinos smart city rješenjima koja uključuju zelene oaze unutar urbane, gradske sredine. Grad Split partner je projekta koji se temelji na stvaranju urbanih društvenih vrtova te promicanju otpornosti gradova i socijalnoj inkluziji kroz jačanje svijesti o urbanoj poljoprivredi.

Urbani društveni vrt je zelena infrastruktura na gradskoj površini, koja služi u svrhu uzgoja i baštinjenja urbane poljoprivrede, i javne je namjene, u smislu da sve kategorije društvenog tkiva trebaju biti involvirane, a kako bi pretpostavka socijalne inkluzije bila zadovoljena. U svibnju ove godine u Carlowu održan je međunarodni sastanak projekta RU:RBAN, a kojim je predsjedao gradonačelnik Phelan. U današnjem razgovoru sa splitskim kolegom, Phelan je ponudio iskustvo u razvoju društvenih vrtova. Gradonačelnik Puljak istaknuo je kako Split u potpunosti hvata korak s modernim europskim gradovima koji nastoje kroz zelene ideje na pravi način iskombinirati urbani i neurbani prostor u gradu kako bi Splićani dobili ono najbolje od oboje. „Želimo i na taj način osigurati ugodniji i opušteniji gradski život za sve naše sugrađane“, kazao je, među ostalim, gradonačelnik.

Gradonačelnik je istaknuo kako se u okviru pilot projekta RU:RBAN, URBACT III „Urbact Second wave“ gradsku česticu zemlje na Turskoj kuli planira urediti u urbani vrt. Današnjem sastanku nazočile su i Radojka Tomašević i Andrea Barić iz Službe za razvoj grada te suradnik gradonačelnika Phelana, Pierce Kavanagh.