Članak

NEWS
14. rujna 2020.

Smart City: Otvorena jubilarna punionica za električne automobile

Na križanju Domovinskog rata i Varaždinske ulice, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić danas su u rad svečano pustili novu punionicu za električne automobile. Čast prvog punjenja električnog automobila na ovoj jubilarnoj, 200-toj punionici ELEN-a u Hrvatskoj, pripala je upravo splitskom gradonačelniku.

- Javno dostupne punionice u Šimićevoj ulici i na Brodarici, potom ova koju smo danas pustili u pogon, samo su nagovještaj električnih punionica za automobile koje tek dolaze na područje Splita, njih čak 22 do kraja godine. Smart city je naš koncept viđenja budućnosti Splita, pri čemu je elektrifikacija prometa značajan segment razvoja. Ovo je snažan korak prema tom cilju. Ovo je zalog zelene budućnosti Splita i zalog pametnog razvoja grada u budućnosti- istaknuo je, među ostalim, Krstulović Opara. Čelnik HEP-a Frane Barbarić  naveo je kako je investicijski ciklus postavljanja javnih punionica u Splitu, kao i na području Splitsko-dalmatinske županije, trenutačno vrijedan preko 12 milijuna kuna. Barbarić se posebno zahvalio splitskom gradonačelniku i nadležnim službama Grada Splita na uspješnoj realizaciji projekta e-mobilnosti. Župan Blaženko Boban također je izrazio zadovoljstvo HEP-ovim planovima elektrifikacije cestovnog prometa, kazavši ni da druge investicije u području energetskog razvoja Dalmacije i otoka, nipošto nisu zanemarive.

Danas otvorena HEP-ova punionica snage je 50 kW, postavljena je na osnovu sporazuma HEP-a i Grada Splita te ima tri standardna priključka koja mogu koristiti sva električna vozila koja se trenutno nalaze na tržištu. Postavljanje 200 ELEN punionica diljem Hrvatske HEP je financirao vlastitim sredstvima te sredstvima iz EU fondova.