Članak

NEWS
26. kolovoza 2021.

Spomen na Prvi splitski partizanski odred: „Antifašizam i Domovinski rat temelji su moderne Hrvatske“

Polaganjem vijenaca na spomen ploču Prvog splitskog partizanskog odreda na Plokitama obilježena je 80. obljetnica osnivanja, ali i tragičnog stradavanja mladih ljudi tog i Prvog solinskog partizanskog odreda koji su odlukom prijekog suda tzv. „Nezavisne Države Hrvatske“ strijeljani 26. kolovoza 1941. godine u Ruduši kod Sinja. Položivši vijenac splitski gradonačelnik Ivica Puljak poručio je kako je sa svojim antifašističkim pokretom u Drugom svjetskom ratu Hrvatska bila na pobjedničkoj strani.

- Odajemo počast mladim ljudima koji nisu dosanjali san o slobodi u kojoj mi danas uživamo. Poput današnje Europe, tako i Hrvatska mora biti ponosna na svoje tekovine antifašizma, kao i na vrijednosti Domovinskog rata.  Antifašizam i Domovinski rat temelji su moderne hrvatske države. Moramo biti pomireni s prošlošću kako bi smo gledali u budućnost - kazao je gradonačelnik Puljak. Čelnik splitske Udruge antifašista  i antifašističkih boraca, Zdravko Roje  u svom se obraćanju prisjetio ključnih trenutaka nastanka, ali i stradavanja Prvog splitskog dalmatinskog odreda.

-Split je grad jakog antifašističkog duha. Svijetle tekovine antifašizma treba prenositi na mlade naraštaje, a o povijesnim prijeporima valja uvijek i argumentirano raspravljati – istaknuo je, među ostalim, Roje. Polaganju vijenaca nazočili su i zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević, gradski vijećnici, predstavnici Radničkog nogometnog kluba Split u čijem je dresu igrala većina prvoboraca, te udruge Veterana Domovinskog rata i antifašista. Dodajmo da je gradonačelnikov zamjenik Ivošević danas nazočio i polaganju vijenaca u Ruduši.