Članak

NEWS
21. studenog 2022.

Sto godina u službi zdravlja: Nastavnom zavodu za javno zdravstvo brončani grb Grada Splita

U prisustvu brojnih gostiju i uzvanika u splitskom HNK-u održana je svečana akademija povodom velikog jubileja – 100. godina rada Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Prije ravno jednog stoljeća, davne 1922. godine, dr. Josip Škarić u Splitu osniva Bakteriološku stanicu, a iste godine dr. Andrija Svarčić Institut za proučavanje i suzbijanje malarije u Trogiru, a koji zajedno postaju preteča današnjem Zavodu. Zgradu u Vukovarskoj ulici Zavod koristi još od 1933., a izgrađena je na poticaj velikana javnog zdravstva i jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije dr. Andrije Štampara. Ravnateljica jedne od najstarijih hrvatskih javno-zdravstvenih ustanova, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Željka Karin, u svojem obraćanju uzvanicima pružila je presjek povijesti ustanove koju vodi, a navela je i planove za budućnost najavivši izgradnju prve zelene samoodržive zgrade u Splitu, novu zgradu Mikrobiologije i otvaranje Centra za preventivnu medicinu.

„Cijelo jedno stoljeće naša ustanova živi Štamparove ideje narodnog zdravstva. Djelatnici našeg Zavoda dali su nemjerljiv doprinos u zaštiti zdravlja stanovništva. Razvijali smo se i prilagođavali kroz povijest. Svakako da su doba Domovinskog rata i razdoblje pandemije korona virusa bili i jesu najizazovniji trenutci našeg rada. Upravo tijekom pandemije Covida-19 naši su djelatnici pokazali potpunu stručnu, znanstvenu i ljudsku posvećenost zaštiti zdravlja građana. Ostajemo vjerni našoj misiji čuvanja zdravlja stanovnika naše Županije i cijele nam domovine“, poručila je, među ostalim, ravnateljica Karin. U ime građana Splita, cijele Gradske uprave i svoje osobno ime, čestitarske riječi svim djelatnicima Zavoda uputio je gradonačelnik Ivica Puljak.

„Povjerenje koje građani Splita imaju u Nastavni zavod je ono što je nemjerljivo. Dakle, povjerenje  u stručnost, blagost i smirujući ton s kojim su nas zaposlenici Nastavnog zavoda umirivali i vodili kroz doba pandemije. Ako bi smo doprinos Zavoda mjerili prema broju nalaza koje izdaju tijekom godine, onda u daljnjem radu, toj cijenjenoj zdravstvenoj ustanovi, želim što više negativnih nalaza, a što manje pozitivnih“, kazao je gradonačelnik Puljak uručivši na današnjoj svečanosti ravnateljici Karin brončani grb Grada Splita.

Među čestitarima bili su i državna tajnica Ministarstva zdravstva i izaslanica predsjednika Vlade RH Marija Bubaš, župan Blaženko Boban, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić. Akademiju su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora, Liječničke komore, HAZU-a, Nadbiskupije splitsko-makarske te gradski vijećnici i saborski zastupnici.

Dodajmo da su uručena i priznanja Nastavnog zavoda zaslužnim ustanovama i institucijama, a za suradnju i izniman doprinos u borbi protiv Covida-19.