13. prosinca 2022.

Stoljeće humanosti u znaku Crvenog križa u Splitu: Panel o humanitarnom djelovanju, organiziranom darivanju krvi i djelovanju u katastrofama, podijeljene zahvalnice zaslužnim pojedincima i institucija

Svečanim programom pod nazivom „Stoljeće humanosti u znaku Crvenog križa“ održanim u dvorani Hrvatskog doma Split obilježeno je danas sto godina djelovanja Gradskog društva Crvenog križa u Splitu. Čestitke ovoj velikoj humanitarnoj organizaciji povodom njihovog jubileja na početku su uputili državna tajnica Margareta Manđerić, župan Blaženko Boban i gradonačelnik Ivica Puljak koji je uz zahvalu svima na humanosti i plemenitosti istaknuo važnost institucionalnog djelovanja.

- Živimo u vremenu koje je najbolje od početka svijeta, bolje nego ono od prije sto godina,  lijepo je pomagati individualno, ali puno je bolje kad se pomaže institucionalno. Primjer za to je djelovanje Crvenog križa koja u našem gradu djeluje već čitavo stoljeće - kazao je gradonačelnik Puljak.

Riječi zahvale svima koji su beskrajnu ljubav prema čovjeku iskazivali doprinoseći radu ove organizacije uputio je predsjednik GDCK Split, Mladen Perišić, a ravnatelj gradskog Crvenog križa, Tomislav Gojo podnio je izviješće o radu.

Prvi pisani dokument o djelovanju ove humanitarne organizacije u našem gradu datira, kako je kazao, iz 1920. godine kad je izabran dr. Jozo Arambašić za predsjednika. Od tada do danas nije stala humanitarna djelatnost Crvenog križa u Splitu koji je okupljao za organizirano humanitarno djelovanje brojne pojedince, istaknute i angažirane članove društva, ali i anonimce dobre volje i spremne pomoći, ne tražeći ništa zauzvrat. Danas Crveni križ djeluje i kao operativna snaga sustava civilne zaštite.

O djelovanju splitskog Crvenog križa prikazan je i prigodni desetominutni film, a u nastavku programa održana su tri tematska panela: humanitarno djelovanje, organizirano darivanje krvi te djelovanje u katastrofama.

Na prvom panelu „Stoljeće humanosti u znaku Crvenog križa i partnerskih organizacija na području humanitarnog rada u Splitu“ sudjelovali su predstavnici institucija uz koje je vezano djelovanje Crvenog križa te predstavnici partnerskih organizacija s kojima postoji dugogodišnja suradnja i zajednička briga za najugroženije građane. Među panelistima su bili voditeljica gradskog Odsjeka za socijalnu skrb Nađa Mladinić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, član Odbora CK Split iz devedesetih te prvi predsjednik Županijskog Crvenog križa Josip Botteri Dini, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov te predsjednik Udruge MOST Drago Lelas, a panelom je moderirala novinarka Ivona Jakić čiji su prvi koraci u novinarstvu vezani uz Crveni križ koji novinarski prati do danas.

Drugi panel bio je posvećen temi darivanja krvi budući da je Hrvatski Crveni križ utemeljitelj i promotor dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj, a na području grada Splita organizirano darivanje krvi realizira se u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Split. Na panelu Utemeljitelji i promotori dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj su sudjelovali ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Split Tomislav Gojo, pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Split Slavica Dajak, predsjednik Klubova DDK GD Crvenog križa Split Petar Šimunović, izvanredni darivatelj 125 doza krvi i nekadašnji voditelj Kuba DDK Antun Nakić te hrvatski branitelj, počasni član Hrvatskog Crvenog križa Kristian Petric. Panelom je moderirao predsjednik Kluba DDK Kman-Plokite, Ivan Pavić.

Izvanredne situacije i katastrofe zadnjih godina toliko su učestale da smo se na njih gotovo navikli. Požari, potresi, poplave, rat, epidemija samo su dio naše stvarnosti, a globalna povezanost čini katastrofe koje se događaju oko nas zajedničkim. To je razlog zbog kojeg je treći panel posvećen organiziranom djelovanju u katastrofama. Iz jedne takve krizne situacije, ratne bitke, iznikao je i pokret Crvenog križa. Na panelu Djelovanje u kriznim situacijama i katastrofama: od bitke kod Solferina 1886. do poplava, potresa, korona krize i Ukrajinske krize danas govorili su Abdul Hamid Mostafa, porijeklom Sirijac, hrvatski branitelj, član Interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Split, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite u Splitu Srđan Kuščević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Split Darko Gavrić te zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite Grada Splita Marina Protić i načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić. Panelom je moderirao hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, iskusan u mnogim kriznim situacijama.

Na kraju programa obilježavanja stote obljetnice djelovanja Crvenog križa Split dodijeljene su zahvalnice pojedinačnim institucijama za izniman doprinos zajedničkoj suradnji i to: Gradu Splitu, KBC-u, Hitnoj službi Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Split, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, Policijskoj upravi i splitskom Područnom uredu civilne zaštite.

Povratak