Članak

NEWS
4. kolovoza 2022.

U Splitu počeo program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac i u Parku hrvatskih branitelja te spuštanjem 22-metarske trobojnice sa zgrade gradske uprave započeo je splitski program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice VRO Oluja kojega organizira Grad Split. 

-To su dani ponosa i slave, ali dani sjećanja na one koji su izgubili svoj život da bi mi danas živjeli u miru i slobodi. Oni su nam u zavjet ostavili svoj san da naši gradovi i Hrvatska kao domovina bude zemlja ravnopravnih, zadovoljnih i sretnih ljudi.- rekao je gradonačelnik Ivica Puljak ističući da je sutra veliki dan, jedan od najvećih u našoj povijesti.

-Moramo biti zahvalni onima koji su nam omogućili da danas živimo u slobodnoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj i  slaviti pobjedu, jer se takva veličanstvena pobjeda postiže se samo hrabrim srcem. – poručio je župan Blaženko Boban, a želja mu je, kako je kazao, da svi koji vrše odgovorne dužnosti, ali i svaki građanin da slavi hrvatske branitelje svojim samoprijegornim radom i svojim doprinosom u stvaranju čestite hrvatske države.

Predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda je podsjetio kako je na današnji danje sve počelo, a sutrašnjim danom je sve finiširano.

 - To je bio veličanstven dan za sve hrvatske branitelje. Ovom prilikom bi se zahvalio najprije obiteljima poginulih, koji su utkali svoje živote u samostalnost Hrvatske. Zatim svim sudionicima Domovinskog rata koji su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju naše države. Bili smo ponosni, oslobodili smo velik dio našeg teritorija od srpskih terorista, stvorili smo Hrvatsku državu. Sada je Hrvatska konačno slobodna otvaranjem Pelješkog mosta, konačno smo dobili jedinstvenu Hrvatsku, na čast svih branitelja i svih koji su pomogli u stvaranju države, i na tome im veliko hvala - rekao je predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Borislav Lapenda Lav te izrazio nadu da se takvo nešto nikada ne ponovi.

Program proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja danas će se nastaviti svetom misom zahvalnicom u crkvi Gospe od Zdravlja u 19 sati.

Na sam blagdan, 5. kolovoza s početkom u 20.15 sati na Trgu Gaje Bulata predviđen je  prigodni cjelovečernji koncert  klape Iskon.  Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja završit će velikim vatrometom na Rivi s početkom u 22 sata.