Članak

NEWS
OldId: 10718
27. ožujka 2019.

U Splitu uskoro sustav javnih bicikala u sklopu EU projekta „REMEDIO

U Splitu uskoro sustav javnih bicikala u sklopu EU projekta „REMEDIO

Danas su na Trgu dr. Franje Tuđmana započeli radovi na pripremi podloge za postavljanje terminala – stanica za javne bicikle, a do kraja travnja isti takvi terminali postavit će se na još sedam gradskih lokacija.

2019_03_27_Sustav javnih bicikli 01.jpg Rezultat je to partnerstva Grada Splita na EU projektu „REMEDIO“ (REgenerating mixed-use MED urban communities congested by traffic through Innovative low carbon mobility sOlutions) koji je usmjeren na poticanje korištenja nisko-ugljičnih prometnih sustava kroz testiranje operativnog načina u upravljanju zagušenim prometnicama i prometno preopterećenim urbanim područjima. U sklopu pilot aktivnosti projekta, Split će dakle dobiti osam lokacija s mješovitim kontingentom 20 električnih i 30 klasičnih bicikala, a partner u implementaciji je Split parking d.o.o. Građanima će bicikli biti dostupni na Rivi ispred Sv. Frane (2 stalka za bicikle), na parkingu Split 3, parkingu Žnjanski plato i na Parkingu pored TC Joker. Zatim na kolodvoru Sukoišanska, parkingu Stari plac, kod Studentskog doma Spinut te kod Kampusa.

Grad Split unutar projekta ima na raspolaganju bespovratna financijska sredstva za nabavku sustava javnih bicikala i provođenje specifičnih aktivnosti projekta u iznosu od ukupno 267.500,00 € uz stopu sufinanciranja u iznosu od 85%. Projekt je financiran sredstvima ERDF-a kroz Program Interreg MED.

Kroz nedavno ugovoreni EU projekt „SUTRA“ (SUstainable TRansport in Adriatic coastal areas and hinterland), a koji uključuje slične aktivnosti predviđena je nadogradnja Sustava kao i proširivanje postojećeg kontingenta običnih i električnih bicikala.