Članak

NEWS
8. kolovoza 2022.

Zahtjev za isprikom i ispravkom teksta objavljenog na portalu Slobodne Dalmacije 5.kolovoza 2022. godine

Slijedom teksta objavljenog na internetskom portalu Slobodne Dalmacije 5.kolovoza 2022. na poveznici https://slobodnadalmacija.hr/split/ogorcena-citateljica-dosla-sam-na-lovrinac-nitko-iz-grada-ili-od-braniteljskih-udruga-nije-polozio-vijenac-eno-ih-naslikavaju-se-po-kninu-ali-gori-jedna-svijeca-moja-1214031, a koji sadrži netočne navode, uputili smo, sukladno Zakonu, zahtjev glavnoj urednici Sandri Lapendi za isprikom i ispravkom teksta.

Dopis koji je upućen glavnoj urednici Slobodne Dalmacije prenosimo u cijelosti:

Poštovana,

Na portalu Slobodne Dalmacije 5.kolovoza 2022.godine na poveznici https://slobodnadalmacija.hr/split/ogorcena-citateljica-dosla-sam-na-lovrinac-nitko-iz-grada-ili-od-braniteljskih-udruga-nije-polozio-vijenac-eno-ih-naslikavaju-se-po-kninu-ali-gori-jedna-svijeca-moja-121403 objavljen je tekst nepoznatog autora (potpisan sa SPLIT SD) čijim se sadržajem sramoti i vrijeđa kako Grad tako i braniteljske udruge s područja grada Splita imputirajući da se u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja nisu sjetili poginulih hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca. Tijekom večeri sadržaj naslova i teksta se dopunjavao kako su stizale reakcije sudionika programa obilježavanja ovog velikog državnog blagdana u gradu Splitu, ali je i dalje na udarnom mjestu stajala konstatacija kako „na Lovrincu nitko nije položio vijence, a naslikavaju se po Kninu“.

Činjenica da je izvor te tvrdnje bila čitateljica koja se javila redakciji ne eliminira obvezu novinara da svaku tvrdnju provjeri na relevantnom mjestu, tim više što je iz Ureda Grada svim medijima koji djeluju na području grada Splita, pa tako i na više e-mail adresa Slobodne Dalmacije, u srijedu, 3. kolovoza 2022. godine u 15:38 sati odaslana obavijest o programu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja s točno navedenim terminima i lokacijama održavanja pojedinih događaja.

Budući je dužnost medija poštovati dostojanstvo, ugled i čast građana, pozivajući se na Zakon o medijima tražimo objavu isprike i ispravak teksta na istom mjestu na kojem je objavljen tekst na kojeg se referiramo.

Istina je da je u sklopu programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kojeg je organizirao Grad Split, uz postrojenu počasnu desetinu HV-a i trubača položen zajednički vijenac pred križem na Groblju branitelja na Lovrincu kojeg su položili predstavnici Grada i to gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet i pročelnica Ureda Grada Marina Protić; predstavnici Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić, predstavnik PU Splitsko dalmatinske načelnik Slobodan Marendić, predstavnici HRM-a, braniteljskih udruga te sadašnji i bivši vijećnici Gradskog vijeća Grada Splita. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća molitvu je izgovorio kapelan HRM-a don Branimir Projić. Potom su ista izaslanstva, također uz počasnu desetinu, položila cvijeće i pred spomen obilježje Bošnjacima poginulima u Domovinskom ratu gdje je molitvu izgovorio glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić.

Izaslanstva spomenutih institucija i udruga položila su cvijeće i zapalila svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku branitelja pokraj zgrade Gradske uprave Grada Splita s čijeg su krova potom hrvatski branitelji spustili hrvatsku zastavu.

Tom prilikom je gradonačelnik Ivica Puljak izjavio: - „Ovo su dani ponosa i slave, ali i dani sjećanja na one koji su izgubili svoj život da bi mi danas živjeli u miru i slobodi. Oni su nam u zavjet ostavili svoj san da naši gradovi i Hrvatska kao domovina bude zemlja ravnopravnih, zadovoljnih i sretnih ljudi“.

U crkvi Gospe od Zdravlja služena je misa zahvalnica u 19 sati istoga dana.

Koncertom klape Iskon na Trgu Gaje Bulata, kojem su nazočili brojni građani i njihovi gosti te velikim vatrometom na Rivi 5. kolovoza završeno je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u organizaciji Grada Splita.

Kao prilog gore navedenim činjenicama u privitku ovog zahtjeva dostavljamo fotografije objavljene na web stranici Grada Splita www.split.hr koje također molimo objavite uz ispravak.

S poštovanjem,

URED GRADA

Odsjek za protokol, promidžbu i međunarodnu suradnju