Članak

NEWS
1. travnja 2022.

Završena energetska obnova OŠ Pojišan

Dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Pojišan i dobivanje certifikata o poboljšanju učinkovitosti objekta bio je povod za završnu konferenciju koja je održana jučer ispred OŠ Pojišan. Riječ je o projektu vrijednom 12 milijuna kuna, od čega je 4,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj dok je ostalo financirano iz Proračuna Grada Splita.

Dodatno, uloženi su dodatni napori, te je navedeni projekt prijavljeni i na nacionalno sufinanciranje tako da je Grad dodatno umanjio vlastita sredstva financiranja za 3.579.648,97 kuna.

Na ovom projektu izvedena je toplinska izolacija fasade, saniran je ravni krov, zamijenjena je vanjska stolarija te je postavljena LED rasvjeta, dok je na krovu ugrađena i fotonaponski modul za proizvodnju električne energije.

Osim mjera energetske učinkovitosti, u školi je izrađen i orijentacijski plan za kretanje u građevini čime se sukladno Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, osigurava pristupačnost i prilagodba kompleksa osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Realizacijom ovog projekata djeca su dobila ugodniji i ljepši prostor za boravak, učenje i igru, a sami objekt ostvarit će znatne uštede u potrošnji električne energije.  

Ovom energetskom obnovom očekuje se ušteda u potrošnji električne energije, zgrada je iz energetskog razreda "D" prešla u razred "A", također škola će s fotonaponskim modulom proizvoditi vlastitu električnu energiju, a ono što se ne potroši za potrebe škole vraćat će se u mrežu.

Grad Split ne namjerava stati s ulaganjem u infrastrukturu škola i vrtića, te je u suradnji s partnerima potpisao dva Ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekte energetske obnove javnih objekata u sklopu programa ELENA, koji je u potpunosti financiran od strane HABOR-a i to za:

-           Povećanje energetske učinkovitosti u zgradi javne namjene  - OŠ SPLIT 3,

-           Povećanje energetske učinkovitosti u zgradi javne namjene  - DV GARIFUL –  na Mertojaku,

Budući da postoje još dodatna raspoloživa bespovratna sredstva u sklopu istog poziva postoji mogućnost da se navedenim objektima priključi i DV MORE u Ul. Antuna Branka Šimića 16, koji se nalazi u jakom lošem stanju.

Projektno-tehnička dokumentacija za energetske obnove koja proizlazi iz navedenih ugovora biti će spremna do otvorenja natječaja za bespovratna EU sredstva.