25. April 2024.

Otvorena izložba “Marko Marulić i Split - zajedničkih 500 godina”

Povodom 500-te obljetnice smrti Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, najznačajnijeg hrvatskog renesansnog pisca te klasika europske kršćanske i humanističke književnosti, danas je u Marmontovoj ulici gradonačelnik Ivica Puljak svečano otvorio izložbu “Marko Marulić i Split-zajedničkih 500 godina”.

“Postavljanjem izložbe u najljepšoj gradskoj ulici, u srcu Splita, pokazujemo koliko njegujemo memoriju na Marulićev lik i njegovu golemu ostavštinu. Otac hrvatske književnosti rođen je u Splitu na što moramo biti ponosni, ali i odgovorni prema budućem književnom stvaranju”, kazao je gradonačelnik Puljak.

Duž Marmontove ulice postavljeni su izložbeni panoi na kojima je prikazan Split u Marulićevo doba. Predstavljena je i Marulićeva obitelj, kao i njegov životni put, od školovanja, obavljanja različitih dužnosti koje je morao obnašati kao pripadnik splitskog plemstva, odnosno član Velikog vijeća, do postignuća na različitim poljima znanosti i umjetnosti. Također, prezentiran je i Marulićev književni opus koji je od neprijeporne vrijednosti i prvorazredna značenja za nacionalnu kulturu.

“Izložba je namjenjena svim našim sugrađanima, posebno onim najmlađima kojima kroz edukativne panele želimo približiti brojne poznate, ali i manje poznate detalje iz Marulićeva života”, kazala je među ostalim, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić. Izložba je organizirana od strane Muzeja Grada Splita, uz potporu Grada Splita i Ministarstva kulture i medija.

Povratak