Detalj projekta

NEWS
11. studenog 2020.

INTELLIGENT CITIES CHALLENGE

Intelligent Cities Challenge (ICC), odnosno Izazov inteligentnih gradova, inicijativa je Europske komisije koja okuplja 130 gradova kako bi naprednim tehnologijama postigla inteligentan, društveno odgovoran i održiv rast. Ovaj program od dvije i pol godine temelji se na uspjehu Digital Cities Challengea, koji je pomogao 41 europskom gradu  da razvije stratešku viziju i putokaz za njihovu digitalne transformaciju.

Grad Split je nakon uspješne prijave u Intelligent Cities Challenge inicijativi, postao dijelom Intelligent Cities Challenge mreže u periodu 2020.-2022. godine. Partneri iz privrednog i institucionalnog sektora grada Splita u ovoj Inicijativi su Split parking d.o.o., Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, te Hrvatska gospodarska komora ŽK Split.

Gradovi koji sudjeluju u Intelligent Cities Challenge-u imaju cilj postati pokretači oporavka gospodarstva, stvoriti nove poslovne mogućnosti i poboljšati održivost i otpornost svojih gradova, industrija i malih i srednjih poduzeća kroz uvođenje naprednih tehnologija, prekvalifikaciju i usavršavanje radne snage.

Ova inicijativa u provedbi aktivnosti zauzima pristup orijentiran akciji i suradnji, pružajući vodstvo gradovima, članovima mreže, u postajanju pokretačima vlastitog zelenog, inteligentnog i održivog razvoja kroz tehnološka rješenja. Gradovi sudionici potiču se na međusobnu interakciju i učenje jednih od drugih, suradnju u kreativnom rješavanju gradskih izazova, razvoju dugoročnih odnosa i stvaranju inteligentnih ekosustava.

Uz pružanje prilagođenih stručnih savjeta, inicijativa ICC će ponuditi gradovima sudionicima  mogućnost umrežavanja i okupljanja u zajednicu, pristup obuci, mrežnim alatima i smjernicama gradova mentora. Kako bi se definirale viziju i mapa puta za provedbu aktivnosti svakog grada,  ICC program razvit će se na temelju  procjene prioritetnih pitanja i potreba svakog grada sudionika, s ciljem transformiranja gradova pomoću inteligentnih i naprednih tehnologija.

ICC je dio šireg sustava EU-a koji će se usmjeriti na ispunjavanje misije Europskog Zelenog Sporazuma (eng. European Green Deal) - izgradnja gospodarstva koje je za sve ljude i Europu koja odgovara digitalnom dobu.