2015

Javna priznanja 2015.

Dodjela nagrada za životno djelo, osobnih i skupnih nagrada Grada Splita za 2014. godinu

Komisija za dodjelu javnih priznanja Grada Splita na sjednici održanoj 17. travnja 2015. godine donijela je Odluku o dodjeli dvije nagrade za životno djelo, jedne osobne nagrade, te dvije skupne nagrade.

 

U kategoriji Nagrada za životno djelo u 2014. godini nagrađeni su:

Mr. sc. ZORAN MILAS  posthumno - za osobit doprinos gospodarskom i sportskom životu Grada Splita 
 
Zoran Milas je rođen 1948. godine u Splitu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1971. godine, a titulu magistra znanosti stekao 1981. godine na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.
Po završenom fakultetu, zaposlio se u tadašnjem kombinatu „Jugoplastika“, u to vrijeme  jednoj od najmoćnijih tvrtki Hrvatske koja je u svom vrhuncu poslovanja zapošljavala oko 13 000 radnika i proizvodila preko 3200 raznih proizvoda. Godine 1986. imenovan je predsjednikom Poslovnog odbora kombinata „Jugoplastika“ koju je do 1990. godine vodio u njenom najprosperitetnijem razdoblju kada je kombinat  izvozio oko 100 milijuna USD robe godišnje, a prihod je samo u 1990. godini iznosio 350 milijuna dolara.
Nakon gotovo desetak godina provedenog u privatnom poduzetništvu kao vrstan gospodarstvenik i razvojno ekonomski strateg postaje direktor tvrtke „Peko“, te radi na  razvoju i jačanju pozicije tvrtke  na tržištu. O uspješnosti poslovanja „Peka“ pod vodstvom Zorana Milasa svjedoče i brojna priznanja među kojima i nekoliko „Prvih hrvatskih kuna“ koje je Zavod za poslovna istraživanja dodijelio Milasu kao direktoru jedne od tada najprofitabilnijih i najboljih hrvatskih tvrtki.
Također ne treba zanemariti posebno angažiranje Zorana Milasa  u  „spašavanju“ Novinsko izdavače kuće  „Slobodna Dalmacija“. Kao predsjednik Nadzornog odbora od 2001. godine Zoran je često naglašavao da Slobodna Dalmacija nije samo trgovačko društvo već je ona identitet Splita, nešto po čemu je ovaj Grad prepoznatljiv.Njegov doprinos  radu  i razvoju Slobodne Dalmacije, te nastavku izdavanja dnevnih novina  jednostavno je nemjerljiv.
Pored vodećih funkcija u gospodarskom životu Grada Splita, poseban doprinos dao je i sportskom životu. Obnašao je  dužnost dopredsjednika KK Split (Jugoplastika ). U razdoblju od 1986. – 1990. klub je ostvario impozantne rezultate: osvojena su tri klupska europska prvenstva uzastopno, četiri naslova prvaka države i dva kupa, pa su „žuti“ na temelju tih uspjeha proglašeni za najbolju klupsku momčad 20. stoljeća.
Samozatajan i skroman sa velikim respektabilnim znanjem i iskustvom u vođenju gospodarskih ali i sportskih sustava koje je nesebično prenosio na svoje suradnike, Zoran Milas  je dao nemjerljiv doprinos  gospodarskom i sportskom životu našega Grada. 
 

FRANKO STRMOTIĆ posthumno – za izuzetan i bogat umjetničko stvaralački opus na području kazališne umjetnosti 

Rođen je 1944. godine u Veneciji. Kao sedamnaestogodišnji glumac amater, daleke 1961. godine, stao je na daske nekadašnjeg splitskog Dječjeg kazališta „Titovi mornari“, današnjeg Gradskog kazališta mladih. Od 1972. godine pa sve do odlaska u mirovinu bio je zaposlen u Gradskom kazalištu mladih kao profesionalni glumac gdje je više od pola stoljeća svog postojanja i djelovanja posvetio svom matičnom kazalištu i bio jedan od glavnih nositelja kazališnog repertoara.
Tijekom svog dugogodišnjeg umjetničkog djelovanja ostvario je u svom matičnom teatru više od stotinu uloga u različitim kazališnim predstavama, ali je nizom svojih uloga zadužio i scenu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Glumac znatnih mogućnosti, komičar, ali i dramski glumac, te umjetnik širokih repertoarnih sklonosti, bio je sposoban igrati gotovo sve. „Džon Piplifoks“, „Heidi“, Doživljaji Nikoletine Bursača“, „Hvalisavi vojnik“, „Macbeth“, Razbiveni vrč“, „ U očekivanju Godota“, „Hamlet u selu Meduša Donja“ samo su neke od predstava u kojima je Franko igrao, a u predstavama „Mali libar Marka Uvodića“, „ Čovik zvir i kripost“  i „Teštament“ ostvario je neke od antologijskih uloga koje su posebno obilježile njegov stvaralački rad.
Svoj glumački angažman dopunio je iskustvom igranja pred kamerama, glumeći u raznim TV serijama „Malo misto“,  „Velo misto“, „Nepokoreni grad“, „Ruža vjetrova“, filmovima, te brojnim radijskim emisijama i dramama.
Poseban doprinos Franko je dao i kao dramski pedagog. Naime, više je godina obavljao dužnost voditelja Dječjeg dramskog studija Gradskog kazališta mladih, gdje je  s puno radosti podučavao djecu osnovama glume, prenoseći im vlastita glumačka iskustva i nastojeći potaknuti u njima ljubav prema kulturi i umjetnosti.
Časnim i duboko proživljenim obavljanjem svog glumačkog poziva, uz prepoznatljiv stil i šarm, Franko Strmotić zadužio je kazališnu scenu i brojne naraštaje splitske djece i mladeži, te ostavio snažan trag u umjetničkom životu Grada Splita. 

 

U kategoriji osobne nagrade u 2014. godini nagrađeni su:
 

TONI TOMAS – za  izniman doprinos razvoju splitskog borilačkog sporta i ostvarene vrhunske rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima 
  
Toni Tomas rođen je 1980. godine u Splitu. Izbornik je reprezentacije i glavni trener taekwondo kluba „Marjan“. Taekwondo sportom bavi se od 1992. godine. Početkom 2000. godine osniva taekwondo klub „Marjan“ i započinje trenersku karijeru. Jasnom vizijom i ciljem u stvaranju jednog velikog kluba i dugoročnog projekta, klub je u 12 godina postojanja od nekoliko članova i tri termina tjedno narastao do preko 1000 članova koji dnevno odrade preko 50 treninga. O članovima kluba brine 20 zaposlenih trenera, fizioterapeuta i nutricionista.
Uz mnogo volje, upornosti i stručnosti klub „Marjan“ je postao pravi sportski brend našeg Grada. Posebnost kluba je u tome da je zahvaljujući Tomasu i njegovim suradnicima taekwondo kao sport postigao nezapamćenu popularnost i masovnost.
Od 2000. do 2014. godine kao klupski trener, a od 2011. godine kao izbornik ženske seniorske reprezentacije osvojio je niz medalja na državnim i međunarodnim natjecanjima.  Svakako je za istaknuti put splitskih blizanki Ane i Lucije Zaninović koje su cijelu svoju karijeru provele uz Tonija Tomasa. Klub „Marjan“ slovi za najbolji u kadetskom uzrastu u Evropi, ukupno u posljednjih šest godina ima čak 30 svjetskih, europskih i olimpijskih odličja. U 2014. godini Toni Tomas ostvario je niz uspjeha kao klupski trener i   kao izbornik Hrvatske ženske seniorske reprezentacije osvojivši niz zlatnih, srebrnih i brončanih medalja na europskim prvenstvima i domaćim natjecanjima.
Dobitnik je državne nagrade za sport „Franjo Bučar“ 2012. godine, titule najboljeg trenera 2011. godine u izboru HOO, odlikovanja  Predsjednika RH i Vlade RH, nagrade „Slobodne Dalmacije“ kao najbolji trener u Gradu Splitu i Dalmaciji.

 

U kategoriji skupne nagrade u 2014. godini, nagrađeni su: 

  
UDRUGA „ANĐELI“ – za posvećenost u pružanju pomoći potrebitima, humanitarni i volonterski rad 
 
Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju „Anđeli“ Split osnovana je 2005. godine i ove godine slavi desetu obljetnicu svog postojanja. Udruga je osnovana s ciljem poboljšanja kvalitete življenja, zdravstvenog i psihološkog stanja djece najtežih tjelesnih invalida i djece s teškoćama u razvoju ujedno i njihovih obitelji.Udruga skrbi za 227 djece, te preko 800 članova obitelji kroz 18 projekata i dva trogodišnja programa. 
Udruga, sa svojih 13 stručnih djelatnika i nizom volontera, svakodnevnim nesebičnim zalaganjem čini sve kako bi djeci s teškoćama u razvoju i djeci najtežim tjelesnim invalidima i njihovim obiteljima pružili pomoć u prevladavanju mnogih teškoća sa kojima se svakodnevno susreću, omogućili besplatnu rehabilitaciju i terapiju, te pomogli u njihovoj socijalizaciji i integraciji u svakodnevan život. Udruga je kroz desetogodišnje razdoblje realizirala niz projekata i svojim korisnicima osigurala korištenje brojnih usluga: osnovali su prvi centar za poludnevnu i privremenu skrb djece, prvi vrtić na području Županije za djecu s teškoćama u razvoju „Mali Dupin“, roditeljima stanovanje u Zagrebu prilikom liječenja njihove djece.
Sa istim žarom i ljubavlju,  udruga sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama i prikupljanju  pomoći i ostalim kategorijama ugroženih i potrebitih.Tako su prošle godine dali poseban i nemjerljiv doprinos prikupljanju pomoći stanovnicima poplavom ugroženih područja Republike Hrvatske. Prikupljali su i odnosili pomoć  štićenicima Centra fra Ante Sekelez u Vrlici, a akcijom „S malo sitnica do nasmijanih lica“ organizirali prikupljanje i darivanje štićenika za božićne i novogodišnje blagdane. Poznat je njihov doprinos u prikupljanju i dostavljanju hrane, odjeće i  obuće Udruzi MOST koja skrbi za beskućnike. 
  
 
GRAĐANSKA INICIJATIVA „O La La“ – LANA ILJADICA I LADA ŠTEFEK – za predano i nesebično zalaganje u pokretanju i organiziranju humanitarne akcije „O La La kuhajmo za beskućnike“ 

U prosincu 2011. godine, dvije prijateljice Lana Iljadica i Lada Štefek osmislile su i pokrenule humanitarnu akciju „O La La kuhajmo za beskućnike“. Radilo se o ideji da Splićani, koji to žele i mogu, kod kuće kuhaju večeru za beskućnike, te je potom donose u udrugu MOST. Od početnog kontaktiranja prijatelja i poznanika, krug uključenih sve se više širio do nepoznatih pojedinaca, grupa, institucija, udruga. Na ovaj način do sada je beskućnicima osigurano gotovo 25 000 obroka. Od toga je tijekom 2014. godine osigurano 9 000 večera.
Lana i Lada koordiniraju inicijativu „O La La“, povezuju i promoviraju putem društvenih mreža solidarnost,  humanost i veliko srce naših sugrađana.
Kroz stalne kontakte s beskućnicima „O La La“ inicijativa krenula je još dalje od  pružanja besplatnih stomatoloških usluga, nabavi odjeće i obuće i svega drugog što  je beskućnicima  potrebno.
Akcija „O La La“ je više od akcije kuhanja večera za potrebite. Donošenje večera doprinijelo je stvaranju atmosfere „doma“ u prenočištu, srušilo je barijere i predrasude o ljudima koji žive na margini, te omogućilo da se osjećaju prihvaćenima kao ljudi i građani ovog grada, neovisno o životnim problemima koji su ih snašli i doveli u sadašnju situaciju.
Ova inicijativa prepoznata je kod naših sugrađana ali i u drugim sredinama kao jedinstven primjer kojeg je teško susresti bilo gdje u svijetu. Zahvaljujući Lani i Ladi  ova akcija je još jednom pokazala toplinu, suosjećajnost i humanost naših sugrađana, a ono što je najznačajnije akcija i dalje traje, dapače poprima i neke nove veće dimenzije.
Inicijativa „O La La“ proglašena je 2012. godine, povodom Međunarodnog dana volontera, akcijom godine u gradu Splitu, a iste godine i na nacionalnoj razini proglašena je i Ponosom Hrvatske.