Gradsko kazalište lutaka

Gradsko kazalište lutaka, Split

Na poticaj Mirka Božića i Damjana Dujišina 8. ožujka 1945. godine počinje raditi Kazalište lutaka Okružnog odbora Narodnog fronta Srednje Dalmacije, kojim je ravnao upravo Mirko Božić. Kazalište je 1946. godine preimenovano u Kazalište lutaka „Pionir“ i pod tim je imenom djelovalo do 1992. godine kada postaje Splitsko kazalište lutaka, a 1994. godine dobiva današnji naziv Gradsko kazalište lutaka Split.

Svojim produkcijama GKL Split njeguje domaću i svjetsku literarnu baštinu te promovira suvremene i nove tekstove i autore koji propituju svijet u kojem djeca danas žive .

GKL Split godišnje producira tri do četiri premijere lutkarskog kazališta i kazališta za djecu u dobi od 3 do 14 godina, a svake je sezone na programu i nekoliko repriznih naslova. Gotovo 300 izvedbi godišnje pogleda približno 40.000 gledatelja svih uzrasta. 

Osim predstava za djecu, GKL Split producira i program odraslu publiku –predstave na večernjoj sceni i ciklus jazz koncerata, u zimskim mjesecima pod nazivom „Jazzima“. 

Zanimljivost:

  • GKL Split je najstarije profesionalno lutkarsko kazalište u Hrvatskoj. Prva premijera bila je adaptacija suvremene ruske pripovijesti Zaleđeni brežuljak, koja je  održana 2. kolovoza 1945. godine. Dramatizaciju i režiju potpisao je Mirko Božić.

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa: Tončićeva1, Split

Telefon: 021/395-958

Fax: 021/394-714

E-mail: gradsko-kazaliste-lutaka@st.t-com.hr 

Web: http://www.gkl-split.hr/ 

Facebook: Gradsko kazalište lutaka Split