2019

Javna priznanja 2019. godine

Dodjela nagrada za životno djelo, osobnih i skupnih nagrada Grada Splita za 2018. godinu

Na prijedlog Komisije za  javna priznanja Grada Splita, Gradsko vijeće Grada Splita,  na  sjednici održanoj  2. svibnja 2019. godine, donijelo je Odluku o dodjeli tri nagrade za životno djelo, jedne osobne nagrade, te jedne skupne nagrade.

 

U kategoriji Nagrada za životno djelo u 2018. godini nagrađeni su:

Vjekoslav Ivanišević posmrtno - za osobit doprinos i ostvarenja u području arhitektonskog stvaralaštva kojima je trajno obilježio gradske i dalmatinske vizure

Vjekoslav Ivanišević je rođen 1947. godine u Splitu.  U rodnom gradu pohađao je osnovnu školu i klasičnu gimnaziju, a u Sarajevu Arhitektonsko-urbanistički fakultet na kojem je diplomirao 1975. godine. Još kao student ističe se dorađenom grafičkom prezentacijom i rijetkom ozbiljnošću u projektiranju, te dobiva „Nagradu gospodarstvenika grada Sarajeva za studentske projekte“ i time otvara put za suradnju s uvaženim arhitektima koji su utjecali na njegov daljnji rad – Juraj Neidhart, Zlatko Ugljen, Boris Magaš i Dinko Kovačić.

Radio je u projektnom birou Projektant u Sarajevu, projektnom birou Lavčević u Splitu, Zavodu za arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Urbanističkom zavodu u Splitu gdje je dvije godine obnašao dužnost direktora Zavoda.

Godine 1992. osniva Arhitektonsku radionicu centar d.o.o. u kojoj je direktor od 1993. do 2013. godine.

Kao osnivač ARC d.o.o. projektira značajne objekte, sudjelujući u natječajima na kojima odnosi osam prvih, dvije druge i jednu treću i petu nagradu, te dva otkupa. Bio je član više žirija na gradskim arhitektonskim i urbanističkim natječajima.

Njegov obilni i opsežni opus je vidljiv na svakom koraku i upravo primarno koncentriran na grad Split kojeg je bezrezervno volio. Njegove kuće poput nepogrešivog kroničara zapisale su događaje i vrijeme, a rafiniranost transformacije tradicijskih detalja pokazuju umijeće prilagodbe mjestu i vremenu. Njegovi uradci svi od reda, bilo da se radi o urbanističkim rješenjima, stambenim objektima, objektima javne namjene, uređenju javnih gradskih prostora upozoravaju da jedino pristojnošću prostora, dosljednom suvremenošću i nadasve poštovanjem se može udovoljiti i najsuptilnijim očekivanjima naše baštine. Hotel „Jadran“ Split, stambeni niz na Pazigradu,uređenje Marmontove ulice, Zdravstvena škola Split, Medicinski fakultet Split, Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC Split,  Hotel Park  u Splitu, Hotel Luxe u Splitu, Stambeno poslovna zgrada Domić u Splitu, pošta i telefonska centrala u Povljima, Cisti Velikoj i Selcima, uređenje Rive u Trogiru, gradska sportska dvorana u Kaštel Sućurcu i Omišu, više objekata za stanovanje i odmor samo su neki od projekata kojima je trajno obilježio gradske i dalmatinske vizure.

Vjekoslav Ivanišević je autor elaborata prenamjene objekata bivše JNA kojeg je izradio u ožujku ratne 1992. godine. Na temelju Elaborata, putem odluke Vlade RH pomogao je unijeti u vlasništvo  Grada Splita zgradu Banovine, Hotel „Ambasador“, Tvrđavu Gripe, Centar veze u Vukovarskoj, Depadans na Bačvicama, Kampus Visoka, kompleks bazena na Poljudu, Vojni sud, Centar za novačenje i niz dječjih vrtića.

Bio je aktivni član Društva arhitekata Split od 1977. Godine, član i predsjednik Lions Cluba Split, te od 1990. istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice, gradski vijećnik dva mandata, predsjednik Komisije za izradu prvog Statuta grada Splita u slobodnoj Hrvatskoj.

U svemu što je Vjekoslav Ivanišević radio tijekom svog života vidljiva je ljubav prema svom rodnom gradu i struci, a kao što je i sam rekao najveća vrijednost njegove arhitekture je zadovoljstvo i sreća ljudi koji ju koriste.

 

Zvonimir Puljić posmrtno - za samoprijegoran rad i svestranu društvenu aktivnost koja po svojoj angažiranosti i rezultatima predstavlja veliki doprinos unaprjeđenju i afirmaciji sveukupnog života Grada Splita

Rođen je 1947. godine u Splitu. Diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Dio svog radnog vijeka proveo je radeći u INI, Brodomerkuru, Union Dalmaciji, Digitron i  dr. Vrlo rano, još za vrijeme studentskih dana, uključio se u nacionalno orijentiranu mladež, te se istakao kao borac za ravnopravnije odnose i drugačiji status Hrvatske u tadašnjoj državi. Tijekom hrvatskog proljeća bio je jedan od predvodnika studentskih gibanja u Splitu i Hrvatskoj.

Gušenjem hrvatskog proljeća nije prestao njegov politički angažman. U osvit višestranačja u Hrvatskoj sudjeluje u političkim previranjima i podupire stvaranje stranaka s nacionalnim predznakom. Samostalna višestranačka Hrvatska bila je njegov san u čije se stvaranje uključio od samog početka priključivši se Hrvatskoj demokratskoj zajednici i obnašajući različite odgovorne funkcije. U vrijeme otvorene eskalacije velikosrpske agresije Zvonimir Puljić obnaša dužnost predsjednika Izvršnog vijeća Općine Split i predsjednika Kriznog stožera za tadašnju Općinu Split kad je uspješno priveo kraju pregovore o odlasku JNA iz Splita bez velikih posljedica za grad i njegove stanovnike. Nakon oslobodilačke operacije  „Oluja“ imenovan je povjerenikom Vlade RH za Knin  na kojoj dužnosti je ulagao maksimalne napore da se na tom području urede odnosi i normalizira život.

Bio je saborski zastupnik, županijski vijećnik, predsjednik i vijećnik u Gradskome vijeću Grada Splita, te Gradonačelnik Grada Splita.

Poseban dio njegovog društvenog djelovanja čini odnos prema rodnome gradu i napor da od Splita napravi istinsku metropolu. U njegovu mandatu donesen je Generalno urbanistički plan čime je konačno trasirao budući razvoj grada. Duboko svjestan antičke, mediteranske i katoličke komponente u nastanku i razvitku grada, nastojao je dograditi i podići na višu razinu zatečene kulturne institucije, podržavajući već započete i inicirajući nove projekte: Galerija Emanuel Vidović, Gradska knjižnica „Marka Marulića“ – centralni odjel i nekoliko manjih odjela, Galerija umjetnina, Etnografski muzej u Splitu.

Cijeli svoj životni i radni vijek vodio se načelima istinskog domoljublja i humanizma, ali i načela tolerancije znajući prepoznati što je to vrijedno za opće dobro i dobro za Hrvatsku, grad i narod. Svojim ponašanjem, radom i zalaganjem ostavio je trag u novijoj povijesti našeg grada.

 

Ante Jelaska - za pedeset godina umjetničkog rada na području kazališno scenske umjetnosti

Redatelj, pisac, komediograf i dramaturg Ante Jelaska rođen je 1925. godine u Splitu. Tijekom rata i školovanja talijanske fašističke vlasti su ga radi organiziranog otpora 1942. godine zatvorile. Oslobođenje je dočekao u Splitu i odmah se uključio u rad amaterskog kazališta koje je djelovalo u tadašnjem Omladinskom domu, nakon čega odlazi u Zadar i radi kao tajnik dr. Marka Forteza angažirajući se u formiranju Narodnog kazališta. Godine 1947. odlazi na školovanje u Zemaljsku glumačku školu u Zagrebu koju završava 1950. godine.

Povratkom u Split, Ante Jelaska zapošljava se u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije, a istom listu će se vraćati povremeno i kasnije kao urednik Pometa..Od 1951. godine stalno je zaposlen u HNK Split u kojem o staje do umirovljenja 1988. godine.

Prvu redateljsku predstavu Osuđenici postavio je 1952.godine, a posljednja premijera Aretej i niz obnova ranijih režija zaokružili su jedan impresivan niz od oko pedesetak godina kontinuiranog djelovanja i oko stotinjak naslova dramskog, operetnog i dr. repertoara.

Djelo Ante Jelaske je široki raspon raznovrsnih tema kojima je gradio svojevrsni model vezanosti za društvo, te utemeljenje regionalnog repertoara i oživljavanje zavičajnog narječja hrvatskog jezika. Njegove predstave tri Libra Marka Uvodića Splićanina, Konkurencija, Ribarske svađe, Amerikanska jahta u splitskoj luci, Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu, Splitski akvarel, Mala Floramye predstavljaju  prodor dijalektalnog teatra te želju autora da se na sceni čuje govor splitskog puka. Isto tako oživljavao je i scenski zapuštena dramska djela od Budaka i Ogrizovića, Brešana, Begovića, Krleže, Pirandella, Shakespeara i dr.

Potomak stare varoške obitelji iz Penića ulice, rođen tik uz Tijardovićevu Vilu Ridulin, rastao je zajedno s gradom, kazalištem, Splitskim ljetom.Varoš je za njega bila otvorena pozornica, teatar bez tajni, mjesto borbe za neki bolji svijet, prostor čarolije koju je tako uspjelo prenosio na scenu. Avanturu života splitskog težaka, ribara, radnika, čakavca, kozmopolitizam kamenog grada s dramatičnim i komičnim mijenama uspješno je prenio na kazališnu scenu.

Teatar je za Antu Jelaska bio i ostao jedina strast života i nikad prekinuta opsesija. Svojim djelima obogatio je kazališno scensku umjetnost te obilježio suvremenu kulturnu povijest našeg grada.

 

U kategoriji osobne nagrade u 2018. godini, nagrađen je

Zlatko Dalić – za ostvaren povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom nogometnom prvenstvu 2018. godine

Zlatko Dalić rođen je u Livnu 1966. godine, bivši je nogometaš, nogometni trener i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Svoju nogometnu karijeru započeo je u livanjskom klubu NK Troglav, dok je profesionalnu karijeru započeo u splitskom Hajduku. Igrao je za više klubova, a karijeru nastavlja kao trener hrvatskih nogometnih klubova. Od 2010. godine uspješni je trener nekoliko  klubova na Arapskom poluotoku gdje osvaja i značajne nagrade za svoj rad.  Od 2017. godine izbornik je hrvatske nogometne reprezentacije s kojom postiže najveći uspjeh i osvaja drugo mjesto na svjetskom prvenstvu.

Grad Split i nogometni klub Hajduk važne su kockice  u životu Zlatka Dalića prema kojima nikada nije skrivao svoje simpatije.

Rezultatima rada, ponašanjem, domoljubnim odnosom u promociji sporta dao je veliki doprinos promicanju međunarodnog ugleda Republike Hrvatske i grada Splita, grada u kojem je pohađao i završio srednju školu i započeo svoju profesionalnu karijeru.

 

U kategoriji skupne nagrade u 2018. godini, nagrađen je

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Promet“ Split – za humanost i izniman doprinos spašavanja života ugroženih i bolesnih osoba tijekom 50 godina postojanja kluba, a posebno za rekordne rezultate po broju prikupljenih doza krvi u 2018. godini

Klub dobrovoljnih darivatelja krvi „Promet – Split“ je tijekom 2018. godine ostvario rekordne rezultate po broju prikupljenih doza krvi. Ukupno 436 darovanih doza krvi na terenu i 58 darovanih doza krvi na Odjelu transfuzije splitskog KBC-a, dovode ovaj klub među vodeće klubove na ovim prostorima.

Klub je osnovan 1970. godine i iduće godine slavi pedeset godina svog postojanja. Od prvi sedam članova klub je narastao na 180 aktivnih članova darivatelja krvi što znači da je svaki četvrti djelatnik Prometa aktivni darivatelj krvi što je rijetko zabilježen slučaj.

Isto tako više članova kluba je darovalo krv više od sto puta počevši od Duška Božinovića koji je dobitnik nagrade za životno djelo 2010. godine do Dalibora Krstičevića, Nediljka Kuščevića, Anđelka Komljena i Ljube Ursića.

Od početka djelovanja Kluba prikupljeno je više od osam tisuća doza krvi. Članovi Kluba su svojim nesebičnim činom darivanja krvi spasili nebrojene ljudske živote i pomogli u ozdravljenju njima nepoznatih osoba pokazavši veliko srce i humanost.