Vijesti

NEWS
OldId: 10557
28. siječnja 2019.

Strategijom razvoja Split korača prema novoj razvojnoj eri

Strategijom razvoja Split korača prema novoj razvojnoj eri

U Staroj gradskoj vijećnici danas je svečano potpisan ugovor o izradi “Strategije razvoja grada Splita do 2030. godine”. Dokument je to s kojim će grad pod Marjanom iskoračiti u novu razvoju eru, a svoje su potpise na njega stavili gradonačelnik Andro Krstulović Opara, rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragan Ljutić te dekani splitskih fakulteta čiji će stručnjaci i znanstvenici raditi na izradi ovog važnog dokumenta; prof. dr. sc. Maja Fredotović (Ekonomski fakultet), prof. dr. sc. Sven Gotovac (Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje), izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac  (Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije), izv. prof. dr. sc. Gloria Vickov (Filozofski fakultet), izv. prof. dr. sc. Alojzije Čondić  (Katolički bogoslovni fakultet), prof. dr. sc. Igor Jerković  (Kemijsko – tehnološki fakultet), prof. dr. sc. Damir Sekulić (Kineziološki fakultet), prof. dr. sc. Zoran Đogaš  (Medicinski fakultet), izv. prof. dr. sc. Pero Vidan (Pomorski fakultet), izv. prof. dr. sc. Mirko Klarić  (Pravni fakultet), prof. dr. sc. Nikola Koceić – Bilan (Prirodoslovno – matematički fakultet) te  izv. prof. art. Edvin Dragičević (Umjetnička akademija).
Apostrofirajući važnost dugoročne vizije razvoja Splita, gradonačelnik Krstulović Opara parafrazirao je čuvene stihove splitskog i hrvatskog književnika Tonća Petrasova Marovića.
“Nikamo ne treba odlaziti, sve je tu…. Te riječi slavnog čovjeka, uklesane na štandarcu ispred Stare gradske vijećnice, neka budu putokaz, a ishodište puta neka bude - znanje. Današnjim činom Grad pruža svoju ruku znanju, meritokraciji i znanosti koja se sadržava u splitskom Sveučilištu, jednom od najboljih elemenata našega grada. Tu su sjajni i pametni ljudi koji će nam pripomoći u izradi dokumenta koji će definirati razvoj Splita do 2030. godine, ali i za godine kasnije”, kazao je čelnik grada Splita, te dodao kako će Strategija dokinuti improvizaciju i lutanja te dati će smjer planskog razvoja. „Konsenzus oko ovog dokumenta te usklađivanje s nacionalnom strategijom i europskim politikama iznimno je važan, jer je Split motor razvoja cijelog hrvatskog Juga, ali i jedna od najvažnijih poluga razvoja Hrvatske“ zaključio je gradonačelnik.
Rektor splitskog Sveučilišta, Dragan Ljutić nadovezao se na gradonačelnikovo izlaganje riječima da izrada “Strategije razvoja Splita do 2030. godine” donosi mogućnost i odgovornost za tu važnu znanstveno-obrazovnu instituciju čija se ostvarenja sve više prepoznaju daleko izvan granica Republike Hrvatske.
“Pružena je mogućnost, a Sveučilište je prihvatilo odgovornost da pokaže svome gradu ono najbolje što može. I budite uvjereni, to ćemo pokazati i dokazati. Split zaslužuje dugoročnu strategiju razvoja i prosperiteta”, poručio je dekan Ljutić.
Antonija Eremut Erceg, direktorica Razvojne agencije Grada Splita – RAST, lokalnog koordinatora izrade Strategije u ime Grada, naglasila je kako će izrada dokumenta, zasnovana na partnerskom odnosu, ojačati i afirmirati međusobnu suradnju Grada i Sveučilišta te kako operativni tim već mjesecima aktivno radi na njenoj pripremi. Koordinator ispred Sveučilišta, doc.dr.sc. Vinko Muštra sa Ekonomskog fakulteta, kazao je kako će u izradi Strategije svoj obol pružiti mnogi afirmirani stručnjaci i znanstvenici s relevantnim iskustvom. Današnjem događaju nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pročelnici gradskih službi, direktori i ravnatelji gradski tvrtki i ustanova te prorektori Sveučilišta u Splitu.