Detalj projekta

NEWS
16. listopada 2019.

USEFALL - UNESCO site experience for all

Cilj projekta je osiguravanje veće dostupnosti zajedničke kulturne baštine u UNESCO gradovima. Aktivnosti Grada Splita uključuju postavljanje lifta u Zlatnim vratima, platforme na istočnom ulazu u povijesnu jezgru (kod Srebrnih vrata Dioklecijanove palače), te platforme i rampe na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru (unutar dva prolaza s Trga Republike prema susjednim ulicama); zatim, izradu mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom te mape za slijepe i slabovidne osobe; izradu dva info panekla s modelom mozaika; organiziranje radionica za turističke vodiče, predstavnike udruga i kulturnih ustanova; te izrada video materijala o gradu Splitu i području projektnih aktivnosti.

Glavni rezultati projekta USEFALL, koji kapitaliziraju rezultate projekta EXPO-AUS, su: novi pilot model upravljanja dostupnošću UNESCO lokaliteta; usredotočenost na potrebu zajedničkog pilot modela pristupačnosti odredišta kulturne baštine; inovativna pilot rješenja pristupačnosti uključenih 6 UNESCO lokaliteta; turistički proizvodi (također IKT) i promotivni materijali prilagođeni svima za potrebe promocije 6 uključenih UNESCO lokaliteta i njihove poboljšane dostupnosti; obrazovne aktivnosti za osobe s posebnim potrebama i obuka zaposlenika u turističkom sektoru.

Najznačajnije dostignuće projekta je poboljšanje inkluzivno-participativnog pristupa upravljanju dostupnošću bogate kulturne baštine na 6 UNESCO lokaliteta programskog područja: S. Apollinare in Classe u Raveni, kompleks bazilike i arheoloških područja u Aquilei, Orto Botanico u Padovi i Muzej orijentalne umjetnosti u Veneciji, povijesni kompleks Splita s Dioklecijanovom palačom, Eufrazijeva bazilika u Poreču. Najzanimljiviji rezultati projekta su zajedničke smjernice upravljanja pristupačnošću UNESCO lokaliteta i bolja dostupnost 6 UNESCO lokaliteta uključenih u projekt. Najveći uspjeh nakon zaključenja projekta je veća dostupnost UNESCO lokaliteta programskog područja uključenih u projekt, u skladu sa specifičnim ciljem projekta. Glavne naučene lekcije su zajedničke smjernice upravljanja dostupnošću UNESCO lokaliteta programskog područja.

https://www.italy-croatia.eu/web/usefall

Završno izvješće projekta: