18. rujna 2015.

U Splitu osnovan Regionalni centar za znanost i inovacije (WISE)

U Splitu osnovan Regionalni centar za znanost i inovacije (WISE)

Split postaje središte Regionalnog centra za znanost i inovacije ( Western Balkans Research and Innovation Centre, WISE) iz kojeg će se financirati istraživački projekti  i poticati razvoj novih tehnologija u Hrvatskoj, regiji i partnerskim institucijama iz drugih zemalja ovog dijela Europe.

2015_09_19_Minist_konf_01.jpg Tim je povodom danas u Vili Dalmaciji održana ministarska konferencija koju je otvorila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske, Vesna Pusić.

Uz domaćine, ministra znanosti obrazovanja i sporta RH, Vedrana Mornara, glavnog tajnika  Vijeća za regionalnu suradnju sa sjedištem u  Sarajevu Gorana Svilanovića,  gradonačelnika Splita Ivu Baldasara,  na konferenciji su sudjelovali  ministri znanosti Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i  Srbije, visoki predstavnici Europske Komisije, Svjetske Banke, zamjenik ministra znanosti Slovenije, predstavnici drugih zemalja Europe te drugi uvaženi gosti.

2015_09_19_Minist_konf_02.jpg„Želim vam ugodan boravak u Splitu, gradu sporta, kulture i glazbe, a sada službeno i grada znanosti i inovacije.“, rekao je gradonačelnik Ivo Baldasar navodeći kako je ovo novo poglavlje u pozicioniranju Splita na karti otvorenog i poželjnog grada, ne samo kao rastuće turističke destinacije nego i centra znanosti, znanja, ulaganja i razvoja. Tom je prilikom zahvalio inicijatorima osnivanja ovog Regionalnog centra,posebno ističući doprinos znanstvenice Danice Ramljak.

2015_09_19_Minist_konf_04.jpg„Split je odavno prestao biti tranzitni centar, on je  danas destinacija, a da bi se i dalje razvijao kao destinacija moramo razvijati ekonomije koje su bazirane na znanosti.“, poručila je potpredsjednica Vlade, Vesna Pusić prilikom otvaranja ministarske konferencije u Vili Dalmaciji.

Ministri znanosti zemalja osnivačica potpisali su na današnjoj  Konferenciji zajednički Ugovor kojim Republika Hrvatska i Grad Split postaju središte za znanost i inovacije u ovom dijelu Europe iz kojeg će se financirati istraživački projekti u Hrvatskoj, regiji i partnerskim institucijama iz drugih zemalja Europe i svijeta te centri, mreže znanstvene izvrsnosti i tvrtke koje se bave istraživanjem i razvojem novih tehnologija.
Uspostava Centra nastavak je rada zemalja članica još od 2009. godine, kada su u Sarajevu zemlje potpisale Deklaraciju o zajedničkoj suradnji u znanosti i inovacijama, te 2013. u Zagrebu, Deklaraciju o regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije, izrađenu u zajedničkoj koordinaciji Svjetske Banke, Europske komisije, Vijeća za regionalnu suradnju te sedam zemalja potpisnica. Time je otvoren put osnivanju zajedničkog Centra za istraživanje i inovacije sa sjedištem u Hrvatskoj, a Vlada RH je Odlukom iz 2014. godine odredila da to bude u Splitu.

2015_09_19_Minist_konf_03.jpgCentar će imati status međunarodne organizacije u sklopu koje će se odvijati aktivnosti čelnika i predstavnika zemalja regije, drugih europskih i svjetskih država, predstavnika Europske Komisije i Svjetske Banke, znanstvenika i poduzetnika koji se bave visokim tehnologijama i investitora koji ulažu u visoke tehnologije. Svojim aktivnostima Centar će nadopuniti rad i ciljeve  dviju postojećih europskih inicijativa - Dunavske i Jadransko-Jonske Strategije u koje je uključena većina europskih zemalja, uključujući i  Hrvatsku.

Povratak