Članak

NEWS
24. rujna 2019.

1. Regionalna radionica projekta FEEDSCHOOLS i simpozij: „Održiva gradnja & nZEB"

Projekt Feedschools Interreg Central Europe nastoji pružiti lokalnim vlastima nova rješenja, tehnička, edukativna i financijska, koja će im pomoći u implementaciji koncepta "Nearly Zero Energy Building" (nZEB) u školama i zgradama javnog sektora. Inovativni pristup sastoji se u razvoju transnacionalnog i holističkog alata za podršku i izradu web baza inovativnih najboljih praksi po principima obnove prema nZEB-u. Naglasak je stavljen na prezentaciji primjene obnovljivih izvora energije i nZEB (ZG0E) mjera u osnovnim školama uključenim u projekt, te važnosti strateškog planiranje energetske učinkovitosti na lokalnoj i regionalnoj razini.

Okupljenim sudionicima se obratio zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije – g. Ante Šošić, te istaknuo važnost teme radionice, te usmjerenost županije na poduzimanje radnji koje će dovesti do veće prilagodbe klimatskim promjena u kontekstu energetske učinkovitosti i nZEBa.
U ime Grada Splita, gđa. Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte, pozdravila je sve partnere i okupljene sudionike te je iznijela iskustvo Grada Splita u energetskoj obnovi zgrada i projektima koje Grad Split provodi.
U ime Društva arhitekata Splita okupljene sudionike pozdravio je dopredsjednik g. Nikša Bilić, te se pozdravnim govorima pridružio i dekan Sveučilišta u Splitu, Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije  g. izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac.
Događaj je okupio 60-ak stručnjaka iz područja zelene i održive gradnje koji su educirani u sektorima: nZEB zakonske regulative, mogućnosti financiranja energetske obnove iz EU fondova, projektima energetske obnove, mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti i barijere koje susreću ti sektori.
Nastavno na problematiku nZEB-a, tri relevantne nacionalne institucije na tom području podržale su važnost programa, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja RH, čiji je predstavnik održao prezentaciju na temu: „Energetska obnova zgrada iz ESI fondova – rezultati i planovi za budućnost“; Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, uz prezentaciju: „Iskustva Fonda u provedbi projekata energetske učinkovitosti u zgradarstvu“, te Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama čiji su predstavnici održali predavanje na temu: „Obnova zgrada po modelu ugovaranja energetske usluge“. 

Ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, gđa. Tanja Marković je održala kratku prezentaciju, te između ostalog, istaknula i prezentirala dva projekta u kojem sudjeluje HSZG – Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju – CPD4GB i Build Upon 2.
Ispred Grada Splita Andrea Barić je održala prezentaciju kojom je predstavila aktivnosti projekta FEEDSCHOOLS. Cilj projekta FEEDSCHOOLS (Financing Environment and Energy Efficiency development in Schools)  je olakšati provedbu Direktive o energetskoj učinkovitosti kako bi više gradova, financijskih institucija i konzultanata razvili projekte sveobuhvatne obnove škola u budućnosti prema nZEB standardu.

Panel diskusija održana je pod moderatorstvom Goranke Tropčić Zekan, HSZG koja je kao uvod u panel diskusiju održala prezentaciju na temu: „nZEB– definicija, metodologija, projektiranje“.
Tema panel diskusije se odnosila na iskustva jedinica lokalne i regionalne samouprave u sektoru održive gradnje, projekcije natječaja za energetsku obnovu pod upravljanjem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja RH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, te iskustva struke iz građevinskog i arhitektonskog sektora.