24. travnja 2024.

Zbog dugova suvlasnika, okolnih gradova i općina, tvrtka „Promet“ u financijskim problemima: Građanima Splita siguran javni prijevoz, okolni gradovi i općine moraju hitno podmiriti obaveze

Danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za medije na kojoj su zamjenik gradonačelnika Splita, Antonio Kuzmanić i direktor tvrtke Promet, Stanko Sapunar, izvijestili javnost o dugovima okolnih gradova i općina prema splitskom Prometu, što ugrožava pružanje usluge javnog gradskog prijevoza u tim mjestima. Građanima Splita, kako je istaknuto u uvodu, autobusni prijevoz nije ni u jednom trenutku doveden u pitanje.

Direktor tvrtke Promet, Stanko Sapunar kazao je kako je tvrtka, na danas održanoj Skupštini, suvlasnicima predala konačni neto – financijski učinak za 2023 godinu. Prema izvješću, kazao je direktor Sapunar, evidentirano je da su suvlasnici iz okolnih gradova i općina za prošlu godinu dužni preko 3 milijuna eura tvrtki Promet.


-  Zbog toga naši dugovi prema dobavljačima iznose 2,5 milijuna eura, a najvažnijem dobavljaču smo dužni milijun eura, što je dovelo u pitanje opskrbu gorivom. Ovim putem zahvaljujem Gradu Splitu, koji je i danas dao financijsku injekciju da uspijemo premostiti barem narednih 10-ak dana. Nismo imali mogućnosti pokriti doprinose za naše zaposlenike, što ćemo nekako riješiti u narednih par dana. Financijski smo sa svih strana jako opterećeni – kazao je Sapunar izrazivši nadu da će  ostali suvlasnici imati razumijevanja i prihvatiti trošak koji je, kako je kazao, realan. – Nadam se da nećemo morati biti primorani ići u onu najgoru varijantu za građane okolnih gradova i općina da obustavljamo prijevoz -  poručio je Sapunar.

Zamjenik gradonačelnika, Antonio Kuzmanić, kazao je kako je Grad Split na Skupštini jasno izrazio svoje stajalište:


- Nećemo dozvoliti da tvrtka Promet bude u financijskim problemima. Spremni smo maksimalno pomoći Prometu da premosti ovu situaciju, ali učinit ćemo sve da se u nju više nikada ne nađe. Ako Grad Split redovno podmiruje svoje obaveze, na čemu inzistiramo, očekujemo to i od ostalih. Na žalost, osim velikog duga za prošlu godinu, već se stvorio dug od dodatnih gotovo 1,4 milijuna eura u ovoj godini. Tražit ćemo od suvlasnika da do ponedjeljka naprave Sporazum s tvrtkom Promet prema kojem će odmah uplatiti određeni dio sredstava, a ostalo u ratama. Onaj koji to ne napravi, na žalost, riskira da Promet od 1.5. ukine javni gradski prijevoz u tim gradovima i općinama - kazao je zamjenik Kuzmanić.

 - Nedopustivo mi je da smo se uopće našli u ovakvoj situaciji. Ne možemo dopustiti da građani Splita plaćaju tuđu nesposobnost. Nadamo se da će ostali suvlasnici izvršiti svoje obaveze te da njihovi građani neće biti uskraćeni za uslugu javnog gradskog prijevoza - poručio je Antonio Kuzmanić.

Povratak