07. srpnja 2016.

Predstavljen Fond za kinematografiju Grada Splita

Predstavljen Fond za kinematografiju Grada Splita

Savjetnik gradonačelnika za kulturu i znanost Igor Baković i predsjednik Vijeća za filmsku kulturu i medijsku djelatnost Grada Splita Veljko Popović te članovi Vijeća predstavili su danas na konferenciji za novinare Fond za kinematografiju Grada Splita i najavili raspisivanje natječaja za filmsku i medijsku djelatnost.

2016_07_07_fond-film1.jpg Riječ je o Fondu za kojeg je Grad u proračunu ove godine izdvojio 100 tisuća kuna, dok će HAVC izdvojit 100 tisuća svojih sredstava. Fond će financijski podupirati isključivo proizvodnju audiovizualnih djela. Sredstva su namjenska i služe sufinanciranju razvoja scenarija, razvoja projekata i predprodukciju za igrane, animirane i eksperimentalne te kreativne dokumentarne filmove, neovisno o njihovoj duljini.

„Ovo je jedan od najznačajnijih iskoraka temeljen na kulturnoj strategiji grada, u kojoj smo ocijenili da bi snažan poticaj audiovizualnoj industriji u Splitu bio jedan od ključnih segmenata razvoja kulture i kreativne industrije. Ovim Fondom pokazujemo da nam je taj segment kulturne industrije izuzetno važan. Za njega su već postojali neki preduvjeti kao što su jako uspješne strane produkcije i koprodukcije realizirane u Splitu poput Igara prijestolja. Sada dajemo jedan zamah manje ili više realiziranim autorima i filmovima da, ono što nikada nisu imali priliku, a 2016_07_07_fond-film2.jpgto je sama priprema, odnosno razvoj scenarija, dobiju neka financijska sredstva kako bi onda ušli u produkciju na našem glavnom natječaju. Dakle, ovim razdvajamo dva natječaja. Potičemo predprodukciju, dakle razvoj scenarija, a ostaje nam onaj glavni razvoj unutar natječaja za javne potrebe u kulturi. Ovakvo rješenje ne postoji ni u jednom drugom gradu u Hrvatskoj i mislim da će napokon i mladim autorima biti dana prilika da splitske teme razvijaju od samog početka i da u nekoj idealnoj situaciji budu u prigodi da apliciraju prema Fondu, a potom i na natječaj za javne potrebe u kulturi. Riječ je o splitskim redateljima, splitskim glumcima, ali što je iznimno važno i o splitskim temama i to nam je bilo najvažnije. Kriteriji su razrađeni. Riječ je o pet kriterija, o čemu će odlučivati Vijeće za film i medijsku djelatnost“, kazao je savjetnik Baković.

2016_07_07_fond-film3.jpg„Da bi film konkurirao za dodjelu sredstava za audiovizualnu produkciju, treba zadovoljiti najmanje tri od pet kriterija. Jedan od njih je da bi audiovizualno djelo trebalo biti tematski vezano za Split i njegovu užu regiju. Drugi je da bi se pretežni dio snimanja ili produkcije filma trebao odvijati u Splitu i njegovoj užoj regiji. Potom, da autor ili autori audiovizualnog djela kontinuirano djeluju u gradu Splitu ili njegovoj užoj regiji. Nadalje da je sjedište produkcijske tvrtke koja producira audiovizualno djelo u Splitu te da natpolovični dio profesionalne ekipe filma čine autori, glumci i filmski djelatnici aktivni u Splitu“, kazao je Veljko Popović. Što se tiče interesa za takvu vrstu industrije pa time i za zainteresiranost za financijska sredstva Fonda Popović ističe da u Splitu već više godina djeluje Umjetnička akademija koja ima odsjek za film i video, kao i odsjek glume te da većina autora koja se prijavljuje na natječaje u Gradu dolaze upravo s naše akademije. „Ono što je također veliki, ali negativni trend je da ujedno dosta splitskih studenata s akademije ide u Zagreb. Nadamo se da ćemo s ovakvim mjerama, kao što je kinematografski fond spriječiti taj odljev naših kreativnih mladih autora i filmskih djelatnika i da ćemo ih uspjeti zadržati u Splitu“, kazao je Popović.

Povratak