Članak

NEWS
21. ožujka 2023.

Gradonačelnik Puljak o Rješenju Državnog inspektorata: “Ako se ova kazna ne povuče, niti jedan gradonačelnik neće preuzeti dužnost jer može biti kažnjen za propuste svojih prethodnika.”

U povodu Rješenja kojim je Državni inspektorat, odnosno splitski ured Građevinske inspekcije, izrekao kaznu od 13.272,28 EUR, odnosno 100.000,00 HRK, gradonačelniku Ivici Puljku zbog radova na vodovodnoj i hidrantskoj mreži u krugu Vile Dalmacije na području park šume Marjan, gradonačelnik Puljak sa svojim zamjenicima danas se obratio javnosti iznoseći kronologiju slučaja i argumente aktualne Gradske uprave.

 – Ovo Rješenje je pokušaj da se na nas izvrši pritisak i da nas se eliminira iz političkog života, ali mi se nećemo dati zastrašiti, poručio je na početku izvanredne konferencije za medije gradonačelnik Puljak te nastavio s iznošenjem kronologije slučaja. Kazao je kako su u mandatu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare ugovoreni radovi na vodovodnoj mreži Vile Dalmacije, koja se nalazi u zaštićenoj park šumi Marjan, a koji su se izvodili nakon njegovog dolaska na vlast. Tijekom radova, čuvar park prirode uočava nepravilnosti i zaustavlja radove, nakon čega, a prije Rješenja Građevinske inspekcije, gradonačelnik Puljak nalaže zaustavljanje radova te se osiguravaju sredstva i naručuju radovi za povratak u prvobitno stanje. Glavnina radova na sanaciji i vraćanju u prvobitno stanje se odvija tijekom prvog mandata gradonačelnika Puljka, nakon čega Grad preuzima povjerenica Vlade RH Mirna Veža. Prema dokumentaciji koju je iznijelo aktualno gradsko vodstvo, povjerenica Veža zaprimila je Rješenje Građevinske inspekcije po kojem je Grad Split dužan sve vratiti u prvobitno stanje u roku od 120 dana. Također, u vrijeme upravljanja povjerenice, plaćen je i račun izvođaču za radove sanacije i povratka u prvobitno stanje.

 – U primopredajnoj dokumentaciji povjerenica i resorna služba jasno konstatiraju da je sve vraćeno u prvobitno stanje i mi po povratku na dužnost nismo imali nikakav razlog da u to sumnjamo. U protivnom, da se sumnja u primopredajno izvješće, niti jedan gradonačelnik, župan ili načelnik ne bi primio dužnost i morao bi analizirati i provjeravati, ne samo što se dogodilo za vrijeme prethodne, nego i svih vlasti prije njega, kazao je gradonačelnik Puljak iznoseći daljnji slijed događaja. – Od tada do prije otprilike mjesec dana nije se dogodilo ništa, a onda je Građevinska inspekcija izašla na teren i zapisnički utvrdila da se ne izvode radovi te je zajedno s našim službama konstatirano da su radovi povratka u prvotno stanje završeni u ožujku prošle godine. I nakon svega toga, ja osobno Rješenjem dobivam kaznu, a Gradu se nalaže da obustavi građenje koje je zapravo obustavljeno prije godinu dana, kazao je gradonačelnik Puljak potkrijepivši tvrdnje dokumentacijom koja je dana na uvid javnosti.

– Pozivam Državni inspektorat i Građevinsku inspekciju da hitno ukinu ovo Rješenje jer ako se to ne dogodi niti jedan gradonačelnik neće moći preuzeti vlast znajući da može biti kažnjen za ono što nije napravio i što su napravili njihovi prethodnici. Pozivam ih da kažu i koliko je ovakvih kazni izrečeno i koliko ih je dužnosnika platilo osobno, a ne iz proračuna županija, gradova ili općina, kazao je na kraju gradonačelnik Puljak poručivši još jednom da se radi o "nezapamćenom presedanu i pokušaju političkog pritiska“.