01. srpnja 2022.

Na području Splita postavit će uređaj za mjerenje akceleracije potresa

U zgradi splitske Gradske uprave ili jednog gradskog kotara  postavit će se akcelograf za potrebe znanstveno-istraživačkog projekta „CRONOS – Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla. Projekt provodi Geofizički odsjek na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa svojom partnerskom organizacijom iz Kraljevine Norveške – Sveučilištem u Bergenu – Odjel za znanosti o planetu Zemlji u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“ koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014. – 2021.

Cilj projekta je omogućiti razvoj i modernizaciju procjene seizmičkih opasnosti u Republici Hrvatskoj te pružiti znanja i alate za razvoj javnih politika smanjenja seizmičkih rizika kroz poboljšanu znanstvenu infrastrukturu, izgradnju kapaciteta i prijenos znanja te uz komunikaciju s kreatorima javnih politika i drugim dionicima u međunarodnoj istraživačkoj suradnji.

O lokaciji za postavljanje akcelografa te ostalim aktivnostima koje će se provoditi u sklopu projekta razgovarali su sudionici projekta doc.dr.sc. Davor Stanko i Jakov Stanislav Uglešić s povjerenicom Vlade RH za Grad Split Mirnom Vežom i njenim kolegama. Drugi akcelograf postavit će se u sklopu zgrade Prirodoslovnog muzeja na Marjanu.

Povratak