14. travnja 2021.

Nova Stara gradska vijećnica spremna za tehnički pregled

U sveobuhvatnu obnovu i valorizaciju Stare gradske vijećnice uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“

 „Realizaciju ove iznimno zahtjevne aktivnosti u okviru projekta Palača života – grad mijena, epidemiji unatoč, priveli smo kraju u skladu s prethodno najavljenim rokovima. Preostale su još neke finese, no objekt se sprema za tehnički pregled koji će se održati sutra.“ – kaže  Radojka Tomašević, pročelnica Službe za međunarodne i EU projekte Grada Splita. Riječ je o sveobuhvatnoj obnovi i valorizaciji Stare gradske vijećnice  u koju je uloženo je 9,2 milijuna kuna iz strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“. Naime, u ožujku 2020. godine, paralelno s epidemijom Covida 19 te po završetku radova arheoloških istraživanja, započela je adaptacija i uređenje ove vrijedne gradske kulturne baštine.

Stara gradska vijećnica je objekt spomeničke važnosti, zaštićen u sklopu stare gradske jezgre koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a te pojedinačno zaštićeno dobro. Adaptacijom i uređenjem Vijećnice, Split dobiva suvremeni multifunkcionalni prostor za izložbe, predavanja, manje koncerte, primanja i drugu namjenu, a manji dio posvećen je stalnom postavu koji tematizira Vijećnicu kroz povijest.

Brojni prolaznici posljednjih mjeseci pratili su obavljanje konzervatorsko-restauratorskih i fasaderskih radova na pročelju Vijećnice, kojoj je prethodila kompletna zamjena drvene krovne konstrukcije, zajedno sa svim slojevima krova te su izvedene i nove međukatne konstrukcije. Stolarija je promijenjena po uzoru na prethodnu te su paralelno s fasadom obavljeni radovi na obnovi i uređenju interijera. Stara gradska vijećnica bit će uskoro dostupna za posjetitelje, a po prvi puta sudjelovanje na događanjima i posjet izložbama omogućen je i osobama s invaliditetom. Pomoću demontažne rampe ulazit će na pomoćni ulaz sa sjeverne strane te novim ugrađenim liftom na prvu i drugu etažu.

U prizemlju novoobnovljene Vijećnice smještena je recepcija sa suvenirnicom te izložbeni prostor od 50-tak kvadrata. Na prvi kat dolazi se polukružnim stubištem i dizalom do velikog izložbenog, multifunkcionalnog prostora sa spremištem i manjim stalnim postavom koji je ujedno i čitaonica. Posjetitelji će tu moći sjesti i čitati knjige s polica ali ne i iznositi ih obzirom da su zaštićene posebnom tehnologijom od otuđenja. Prema izvorima, u Vijećnici u 19. st. je bila izložena knjiga Roberta Adama o Dioklecijanovoj palači. Faksimil te iste knjige bit će izložen pod staklom, a na ekranu osjetljivom na dodir će se ista pregledavati i čitati.

Uklanjanjem suvremenih intervencija u unutrašnjosti na vidjelo su izašli kameni ulomci od kojih se ističe gotički luk koji se proteže kroz dvije etaže te je dodatno istaknut u prostoru.  

Na drugoj etaži smjestio se veliki multifunkcionalni prostor s projektorom za održavanje predavanja ili postav izložbi, a u potkrovlju spremište, sustavi instalacija za ventilaciju i regulaciju mikroklimatskih uvjeta.

Prostor za izložbe rasterećen je i očišćen te prva i druga etaža imaju kontrolirane mikroklimatske uvjete što omogućuje izlaganje najosjetljivijih i najvrjednijih izložaka na svijetu, uz moderni rasvjetni fleksibilni LED sustav bez UV zračenja s mogućnošću regulacije intenziteta rasvjete. Ona će biti u rasponu od 200 luksa za slike do 50 luksa za ostale eksponate od papira, tekstila, metala, stakla i sl.

Godinama se ističe kako potencijal baštine, posebno splitske, nije dovoljno razvijen ni adekvatno prezentiran te u konačnici ostaje neprepoznat i generira troškove, umjesto profita i radnih mjesta. Svjedočimo da osim očuvanja i jačanja kulturnog identiteta, kvalitetnom i promišljenom obnovom baštine raste i prepoznatljivost destinacije na tržištu. S tim ciljem gotovo dvije godine trajala je priprema i rješavanje imovinsko-pravnih i drugih preduvjeta za prijavu projekta „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ za financiranje iz EU sredstava.

Adaptacija i uređenje Stare gradske vijećnice napravljena je prema projektu Ureda ovlaštene arhitektice Josipa Ružić, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović potpisuje interijer, kao i stalni postav, osmišljen prema koncepciji dr. Josipa Belamarića, a u realizaciju projekta su uloženi deseci tisuća radnih sati djelatnika tvrtke izvođača radova Neir d.o.o., uz stalni nadzor Konzervatorskog odjela u Splitu i stručni nadzor Zajednice ponuditelja Atesti i zaštita d.o.o i Linir d.o.o. Vrijednost radova na obnovi Stare gradske vijećnice je 9,2 milijuna kuna, omogućenih u sklopu strateškog EU projekta Grada Splita „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ koji provodi Služba za međunarodne i EU projekte sredstvima osiguranim kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split. Ukupna vrijednost projekta „Palača života – grad mijena / Palace of life – City of changes“ je 25,4 milijuna kuna, od čega su 18,2 milijuna kuna bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nositelj projekta je Grad Split, partneri su Turistička zajednica grada Splita i Muzej grada Splita, dok je Razvojna agencija Split – RaST koordinirala uspješnu pripremu projektne prijave. U sklopu projekta slijedi obnova lokaliteta koji većim dijelom nisu bili prezentirani javnosti – Jugoistočna kula s dijelom zgrade u Lukačićevoj 5 i pristup srednjovjekovnom ophodu na istočnom zidu Dioklecijanove palače te obnova prizemne etaže Muzeja grada Splita, koji će između ostalog uskoro biti dostupan i osobama s invaliditetom.

Povratak