14. travnja 2024.

Prije 79 godina u Splitu formirana prva Narodna vlada Hrvatske

Polaganjem lovorovog vijenca na Spomen ploču u atriju Stare gradske vijećnice i svečanom akademijom u Galeriji umjetnina, u Splitu je danas obilježena 79. godišnjica osnivanja prve Narodne vlade Federalne Hrvatske.  
Među brojnim uzvanicima, obljetnici su nazočili predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, gradonačelnik Ivica Puljak, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin te predstavnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, Josip Milat.
Podsjetimo, davnog 14. travnja 1945. godine u Splitu je održana izvanredna sjednica Predsjedništva ZAVNOH-a na kojoj je izabrana prva Narodna vlada Federalne Hrvatske. Sjednica pod predsjedanjem velikog hrvatskog pjesnika Vladimira Nazora, uz prisustvovanje brojnih uzvanika, među kojima i crkvenih velikodostojnika, održana je u povijesnoj Gradskoj vijećnici na Narodnom trgu, a za predsjednika je izabran Vladimir Bakarić. U vladi su bila i dva ministra iz Splita, narodni heroji Anka Berus kao ministrica financija i Vicko Krstulović kao ministar unutarnjih poslova. Nakon oslobođenja Zagreba, ZAVNOH i Narodna vlada Hrvatske počinju od 20. svibnja djelovati u glavnom gradu Hrvatske, u Zagrebu.

 

Povratak