Članak

NEWS
1. prosinca 2020.

Reagiranje na napise na temu gradnje zgrada na Kmanu

Nastavno na napis objavljen 29. studenog 2020. godine u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista te na portalima Jutarnji.hr i Slobodnadalmacija.hr USKO GRLO Dobili dozvole za izgradnju zgrada na samo dva metra od nebodera: ‘Dva čovjeka se ne mogu mimoići‘ u kojima novinar između ostalog navodi U Splitu se smatra da je investitoru išla na ruku dosadašnja povezanost s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i HDZ-om, sukladno Zakonu o medijima zahtijevamo objavu reakcije na komentare koji su zlonamjerno konstruirani u navedenom tekstu.

 

  1. Navod: … mediji su primijetili da je izvršna vlast 2019. pomogla poduzetniku Radoviću. Naime, on je za poslovni prostor u vlasništvu sestrinske firme Radović gradnja, koji se nalazi blizu POS-ovih zgrada na splitskom predjelu Kila, zatražio i dobio izmjenu građevinske dozvole za prenamjenu ugostiteljskog prostora i samoposluge u dječji vrtić, i to tri mjeseca prije nego što je Grad baš tamo poželio otkupiti prostor za vrtić za 8,7 milijuna kuna.

 

  • Sredstva za kupovinu prostora na Kili osigurana su u Proračunu usvojenom u prosincu 2018. godine kojeg je donijelo Gradsko vijeće!

Na temelju toga je šest mjeseci kasnije, Grad Split 5. lipnja 2019. godine oglasio Javni poziv fizičkim i pravnim osobama vlasnicima poslovnih prostora na području Grada Splita, GK Mejaši, naselje Kila, za iskazivanje ponuda za kupnju poslovnog prostora u svrhu proširenja opsega predškolskog odgoja i obrazovanja. Na navedeni poziv pristigla je jedna ponuda, o kojoj je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 19. lipnja 2019. godine odlučivalo Gradsko vijeće, odnosno prihvatilo ponudu tvrtke Radović gradnja d.o.o. i donijelo Odluku o kupnji prostora za potrebe dječjeg vrtića na području naselja Kila.

Potreba o kupnji vrtića komunicirala se godinama, s obzirom na novoizgrađeno naselje POS na Kili. Zlonamjeran komentar kako je izvršna vlast 2019. godine pomogla poduzetniku Radoviću novinarski je neprofesionalan, posebno jer je potreba kupnje prostora u naselju gdje gradnja vrtića nije moguća, a ponuda poslovnih prostora gotovo nikakva, komunicirana i prije mandata ove vlasti, a na slične komentare i objede iznesene u ovom tekstu Gradska se uprava u nekoliko navrata očitovala i ranije ove godine, što vjerujemo kako novinaru nije promaklo. Dakle, prije nego je investitor zatražio i dobio izmjenu građevinske dozvole, osim što se javno komunicirala potreba kupnje prostora, ista je sadržana u Proračunu Grada Splita izglasanom u prosincu 2018. godine.

 

  1. Navod: Na koncu je od Opare Kman dobio Manasovu gradnju, koja je suprotna onom što je gradonačelnik obećavao u kampanji. Igralište za balote uništeno je u siječnju 2020., nakon što je postala pravomoćna građevinska dozvola.

 

  • Građevinsku dozvolu za objekt ishodila je tvrtka Bestiola d.o.o. Split 31. ožujka 2016. godine, a naknadno ju je u stečajnom postupku 2019. godine preuzela tvrtka Manas d.o.o. Split.

Mandat gradonačelnika Krstulovića Opare započeo je godinu i tri mjeseca nakon ishođenja dozvole od strane tvrtke Bestiola d.o.o., pa Kman nikako, kako zlonamjerno navodite, od Opare nije mogao dobiti Manasovu gradnju. Koristimo priliku i da napomenemo i podsjetimo kako građevinske dozvole izdaje samostalno gradski Upravni odjel za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša i odlučuje o njenim kasnijim izmjenama, sigurni smo da novinar to zna, no namjerno aludira drugačije kada kaže kako je investitoru išla na ruku dosadašnja povezanost s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i HDZ-om.