Članak

NEWS
13. listopada 2020.

Sud omogućio Gradu radove u Bračkoj – Interes Grada je završetak izgradnje pristupne ceste i poboljšanje komunalne infrastrukture

Grad Split prošle je godine u ulici Prvih hrvatskih redarstvenika izgradio novu zgradu za 17 obitelji branitelja, ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i obitelji poginulih pripadnika HV-a, vrijednu 15,5 milijuna kuna. Također je započeo radove na izgradnji pristupne ceste k toj, ali i ostalim braniteljskim zgradama, za čiji je dovršetak potrebno zatvoriti kolni put uz južni kolnik Bračke ulice, a na tom dijelu izgraditi pločnik.  

U više navrata nekoliko stanovnika tog dijela grada protivilo se zatvaranju kolnog puta s Bračke ulice i izgradnji pločnika. Oni su od Općinskog suda zatražili privremenu mjeru kojom se Gradu Splitu zabranjuje izvođenje svih građevinskih radova te nalaže uklanjanje građevinskog materijala i mehanizacije.

Općinski sud u Splitu 8. listopada 2020, godine donio je Rješenje kojim odbija njihov prijedlog za određivanje privremene mjere obustave radova, odnosno istim Rješenjem omogućuje nastavak radova Gradu Splitu kojima bi se konačno spojile zgrade s braniteljskim stanovima.

Napomenimo kako je Grad Split u više navrata predlagao stanarima alternativni kolni put, preko zemljišta bivše Policijske postaje, što su oni odbili, unatoč činjenici kako je postojeći put na litici iznimno opasan, a što je utvrđeno i tijekom sudskog postupka. Stanari će do svojih objekata za vrijeme izvođenja radova moći doći pješačkim pristupom s Bračke ulice jednako kao što su dosada to mogli kolnim prilazom. Druga mogućnost je pješački pristup s ulice Hrvatskih redarstvenika.

Izvršenjem radova koje Grad Split planira napraviti postojeća dionica prestaje biti kolni put, no stanari će svojim kućama i parcelama moći pristupiti alternativnim kolnim putem takozvanom prometnicom br. 4, a zatim stubištem izravno do svojih domova. U slučaju potrebe, omogućen je i pristup vatrogasnim vozilima koji će moći doći do blizine od 10ak metara.

Interes Grada Splita je završetak izgradnje pristupne ceste i Odlukom suda ne postoji nijedna zapreka da se ista ne završi do kraja, prema projektu i građevinskoj dozvoli. Smatramo neprihvatljivim i nerazumnim prosvjede dijela građana protiv nužnih radova koji bi na tome području uvelike podignuli kvalitetu života svim stanovnicima.