26. svibnja 2021.

Susret gradonačelnika i mladih autorica filma o svetom Dujmu: „Vaša kreativnost pravo je lice Splita“

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara primio je danas u Gradskoj upravi učenice trećeg razreda splitske Prirodoslovne gimnazije koje su malo poznatu pučku legendu o prijenosu tijela svetog Dujma ispričale kroz zanimljivi kratki film.

Lana Borovčić Kurir, Nina DrljeKlementina DamićMarieta Knezović i Anđela Piplović, uz pomoć koordinatorica projekta, profesorica Dorotee Grgatović i Iliane Gudelj, napravile su videouradak "Od Kapljice do Crkvice – Čudo svetog Duje", a koji je dio skupnih projekata pod nazivom "Čuvari baštine" Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Vrijedne i kreativne učenice istražile su, naime, put kojim se prenosilo tijelo sveca iz Salone do Splita, a prema legendi na tom putu potekla su i dva čudesna izvora gdje su podignute crkvice u Dujmovači i na Kmanu. Ne samo to, učenice su osmislile i izradile film, napravile digitalnu mapu, letke i plakate. Sve to u ovoj godini kada se obilježava 1370 godina prijenosa tijela splitskog nebeskog patrona.

- Prijenos svetog Dujma iz Salone u Split nije samo priča koju ste vi tako sjajno interpretirali. Bio je to, zapravo, trenutak rađanja našeg grada. Na tehnološki moderan način, blizak mladim generacijama, prikazali ste pravo lice Splita, a to je lice grada pristojnih, kulturnih i kreativnih mladih ljudi koji poštuju svoju povijesnu baštinu, uče o njoj, ali i velikim koracima hrle prema budućnosti – kazao je, među ostalim, gradonačelnik Krstulović Opara.

Povratak