Članak

NEWS
7. prosinca 2022.

U Podstrani Vladin sastanak sa županima, načelnicima i gradonačelnicima: Zamjenik Ivošević podsjetio na problem prometne infrastrukture i neravnomjernu raspodjelu EU sredstava

Pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića, danas je u Hotelu Le Meridien Lav u Podstrani održan  sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima te načelnicima i gradonačlenicima Splitsko-dalmatinske županije. Teme sastanka bile su reforma zdravstvenog sustava, unaprjeđenje sustava obrazovanja, financijska perspektiva do 2027. godine te izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom.

U ime Grada Splita skup je pozdravio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. - Prometna infrastruktura jedan je od najvećih problema u našoj aglomeraciji, pogotovo ljeti - podsjetio je Ivošević te dodao kako su sastanci poput današnjeg prilika za razmjenu iskustava i ukazivanje na probleme koje imaju gradovi, općine i županije, a za čije su rješavanje nužne promjene određenih legislativa na nacionalnoj razini. Naglasio je i kako splitska aglomeracija ima prirast stanovništva, što je jedna od rijetkih pojava u Hrvatskoj. – To se trebalo vrednovati i uzeti u obzir prilikom raspodjele sredstava iz europskih fondova za urbane aglomeracije u idućem sedmogodišnjem razdoblju. Trenutna raspodjela, koja nama do danas nije najlogičnija, ne zadovoljava potrebe naše urbane aglomeracije - poručio je Ivošević.

I načelnik općine Podstrana Mijo Dropulić, u ulozi domaćina skupa, istaknuo je važnost rješavanja prometne infrastrukture i problema koji nastaju tijekom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima. Zamolio je Vladu da zajednički snagama pridonesu realizaciji izgradnje obilaznice Split-Omiš.

 

Premijer Plenković podsjetio je između stalog na dva strateška uspjeha Vlade, prelazak na euro i ulazak u Schengen, a splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ocijenio je da "dosta dobro kormilare županijskim brodom" u turbulentnim vremenima, podsjetivši da je mjerama Vlade kroz covid-krizu i u inflatorno- energetskoj krizi sačuvano više od 75 tisuća radnih mjesta, čime je osigurana iznimno uspješna turistička sezona.

Nakon trosatnog sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić uručili su 62 ugovora iz Programa Zaželi.