Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Split

Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata ustanova je s dugogodišnjom tradicijom u pružanju obrazovnih i kulturnih programa za sve dobne skupine splitsko-dalmatinske regije. Centar je osnovan davne 1925. godine, a osnivač i vlasnik je Grad Split.

Kulturni program obuhvaća program filmske klasike i art-filmova koji se kontinuirano prikazuju u Kinoteci Zlatna vrata koja od 1964. godine djeluje u Centru Zlatna vrata, zatim javna predavanja (pojedinačna, ciklusna, panel), razgovore, diskusije i književne večeri, okrugle stolove, usmene novine, koncerte,  izložbe, manifestacije. U Centru se provode programi osposobljavanja, usavršavanja i srednjoškolskog obrazovanja trogodišnjeg i četverogodišnjeg stupnja te tečajevi i kreativne radionice.

Programska orijentacija kinorepertoara naglasak je stavila na klasične, baštinske i edukativne filmove. Prva projekcija klasičnog repertoara uslijedila je već 1965. godine prikazivanjem filma „Oklopnjača 'Potemkin'“, ali tek početkom sedamdesetih, osnivanjem brojnih filmskih klubova pod imenom „Prijatelji filma“ po splitskim školama i fakultetima, kinotečni program postaje okosnica programa koji s većim i manjim uspjesima traje sve do danas. 

Filmski klub Pučkog učilišta (tadašnji naziv ustanove) za kinotečni program 1984. godine dobiva Nagradu grada Splita.

Od 2006. godine, osim kinotečnog programa, u dvorani Kinoteke Zlatna vrata usporedno se počinje odvijati stalni, tzv. art-program, koji je obogatio ne samo program Kinoteke već i samoga grada. Upravo ovo obogaćivanje programa, uz bogatu kinotečnu prošlost, dovelo je do toga da je Kinoteka Zlatna vrata ušla u europsku mrežu nezavisnih kina pod imenom Europa Cinemas. Europa Cinemas pod svojim okriljem, u 66 država i 682 grada, okuplja i potpomaže 1182 kina. U rujnu 2014. Kinoteka Zlatna vrata proglašena je europskim Kinom mjeseca.

Zanimljivost:

  • Prva filmska projekcija održana je u Kinoteci Zlatna vrata 30. studenog 1964. godine kada je prikazan slovenski film „Ne plači, Petre“ i od tada se, sve do danas u dvorani održavaju filmske projekcije te ostali kulturni sadržaji (koncerti, promocije, tribine, kongresi...).

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa:

Telefon: 021/361-524

Faks: 021/361-201

E-mail: info@zlatnavrata.hr, kinoteka@zlatnavrata.hr 

Web-adresa: www.zlatnavrata.hr 

Facebook: Kinoteka-Zlatna-Vrata