Gradsko kazalište mladih

Gradsko kazalište mladih, Split

Gradsko kazalište mladih Split osnovano je u prosincu 1943. godine u El Shattu, na poticaj nekolicine entuzijasta iz hrvatskog zbjega. Po povratku u domovinu društvo nastavlja raditi i ustrajno jača svoje aktivnosti te 1953. prerasta u Dječje kazalište Titovi mornari sa zadaćom okupljanja djece i mladeži u dramsku i baletnu sekciju te zbor. Novo kazalište dobiva profesionalno vodstvo, a dužnost prvog ravnatelja povjerena je Nikoli Karninčiću. Od 1965. godine u Kazalištu djeluje i profesionalni glumački ansambl čiji su prvi članovi bili Magda Matošić, Josip Genda, Željko Vičević i Marko Bralić.

Kazalište 1991. godine mijenja naziv u Kazalište mladih, a od 1994. godine djeluje pod sadašnjim nazivom Gradsko kazalište mladih Split.

Iz Kazališta su ponikla neka od najslavnijih imena hrvatskog glumišta: Boris Dvornik, Ivica Vidović, Josip Genda, Mirko Kraljev, Neva Bulić, Zoja Odak, Magda Matošić, Veronika Kovačić, Marija Sekelez, Senka Bulić, Gertruda Munitić, Mani Gotovac, Davor Borčić, Rikard Simonelli, Franko Strmotić, Nenad Šegvić, Milan Štrljić, Trpimir Jurkić, Marija Škaričić, Nataša Janjić i mnogi drugi priznati umjetnici.

Grad Split dodijelio je Gradskom kazalištu mladih 2000. godine plaketu Grb grada Splita za cjelokupno djelovanje, a za uspješan rad na okupljanju mladih i širenju kulture među njima Kazalištu je uručena Skupna nagrada grada Splita.

Zanimljivost:

  • Gradsko kazalište mladih jedino je europsko kazalište koje nije osnovano u Europi već u zbjegu u El Shattu. Utemeljeno je kao kulturno-umjetničko društvo unutar kojega su djelovali folklor, balet, zbor i dramska scena. Članovi su bila djeca u zbjegu, prebačena u Afriku preko Visa i Italije, a predstave su se izvodile u Kairu, Aleksandriji, Suezu te drugim gradovima, za pripadnike zbjega i savezničke vojnike. Prva javna izvedba realizirana je 18. veljače 1944. godine.

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa: Trg Republike 1, Split

Telefon: 021/344-979 Uprava, 021/321-257 Propaganda

Fax: 021/321-258

E-mail: ravnatelj@gkm.hr 

Web: www.gkm.hr