Multimedijalni kulturni centar

Multimedijalni kulturni centar, Split

Djelatnosti Multimedijalnog kulturnog centra Split su organizacija, produkcija i promicanje kulturnih programa na polju likovnih, glazbenih i scenskih umjetnosti, filma i videa. Rad Multimedijalnoga kulturnog centra temelji se na ideji otvorene institucije. Uz produciranje svog programa, ustanova omogućava rad predstavnicima nezavisne kulture u više usporednih inicijativa, surađuje s ustanovama, udrugama i kreativnim pojedincima (suorganizacijom programa), s naglaskom na suvremenoj medijskoj i interdisciplinarnoj umjetnosti.

Zgrada Doma mladih, u kojoj je smješten i kojom upravlja Multimedijalni kulturni centar, građena je krajem 70-ih godina u građevinskoj eksploziji prije Mediteranskih igara 1979. godine. Zamišljena kao višenamjenski koncertno-kazališni prostor, tadašnji Dom socijalističke omladine trebao je postati centrom širega kulturnog kompleksa planiranog na Mažuranićevu šetalištu. Riječ je o jednom od posljednjih projekata modernističkog urbanizma u Splitu, koji još nije dovršen. Tek 2006. godine zgrada je stavljena u djelomičnu funkciju. 

Dom mladih danas koristi više povremenih korisnika koji se okupljaju oko niza različitih funkcija (klub mladih, sport, izložbeni prostor, višenamjenske dvorane, kino, glazbeni studio, klupski prostori i slično).

U zgradi Doma trenutačno je u funkciji suvremeni galerijski prostor, amfiteatar (koji je unatoč tek djelomičnoj uređenosti afirmiran kao alternativna scena) i niz radioničkih prostora i okupljališta za ples, dramu, informatiku, filmske umjetnosti i glazbu.

Nova organizacija prostora i korištenja zgrade usmjerena je programima koje proizvodi veći broj ustanova, udruga, grupa ili pojedinaca, bilo da su oni stalni korisnici zgrade sa vlastitim resursima, korisnici stalnih termina ili povremene i privremene gostujuće inicijative i programi. Pod koordinacijom krovne ustanove - Multimedijalnog Kulturnog Centra - predviđen je niz suradnji kroz koje se stvara program Doma. 

Izložbeni program Galerije MKC-a otvoren je svim vizualnim izričajima suvremene umjetničke prakse s naglaskom na istraživačke strategije i suvremena medijska iskustva, kao i uporabu novih tehnologija (internetski projekti, video i audioinstalacije, prostorne intervencije, zvučne instalacije...). Osim samostalnih i skupnih izložbi recentnih radova domaćih i inozemnih umjetnika, pozornost se posvećuje i prezentaciji važnih supkulturnih događanja i različitih vidova popularne kulture, kao i pokretanju angažiranih umjetničkih akcija.

Filmski program usmjeren je na predstavljanje tzv. malih kinematografija koje su rijedak gost na repertoaru hrvatskih distributera i odišu drukčijim svjetonazorima u idejnom, a često i estetskom pogledu.

Scena amfiteatra Doma mladih dom je neinstitucionalizirane kazališne i plesne scene, ali i ostalih izvedbenih umjetnosti – cirkusa, performancea, glazbe, storytellinga...

Na sceni se također odvijaju konferencije, javne rasprave, radionice, tribine...

Osnovne informacije o ustanovi:

Adresa: Ulica slobode 28, Split

Telefon: 021/537-449

Faks: 021/543-502

E-mail: mkcsplit@mkcsplit.hr 

Facebook: MKCSplit