02. kolovoza 2023.

Bespovratna sredstva za sadnju 722 nova stabla i 13 050 grmova i postavljanje dodatnih slavina s pitkom vodom

Uspješnom prijavom Razvojne agencije Split - RaST d.o.o. na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina koji je objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odobrena su bespovratna sredstva za sadnju dodatnih stabala i grmova na području grada Splita, kao i postavljanje novih slavina s pitkom vodom i klupa za sjedenje. Odobreni iznos sufinanciranja je u maksimalnom mogućem iznosu od 80% opravdanih troškova ukupne vrijednosti ulaganja, što je gotovo 700.000,00 EUR bespovratnih sredstava (698.311,44 EUR) za oba projekta zajedno.

Projektom “Urbana šuma” zasadit će se 722 nova stabla, postaviti 10 slavina s pitkom vodom i 20 klupa. Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena, projektom se planira ozelenjeti dijelove grada stvarajući mrežu zelene infrastrukture kreirajući mikro parkove, odnosno ozelenjene „džepove“ urbanog prostora što će izravno doprinijeti smanjenju površinskih temperatura zraka u ljetnim mjesecima te stvaranju boljih i ugodnijih životnih prostora za stanovnike grada.

Projektom „Zeleni urbani ekosustav“ zasadit će se 13 050 grmova uz implementaciju vodonatapnog sustava kojim će se osigurati zalijevanje tijekom ljetnih mjeseci što će spriječiti i osigurati optimalan rast i razvoj grmova. Provedba projekta doprinijela bi transformaciji javnih površina u funkcionalne elemente zelene infrastrukture koji će imati značajan utjecaj na smanjenje površinske temperature u gradu, filtraciju zraka zadržavanjem štetnih zagađivača, kao i na povećanje retencijskog kapaciteta tla koji doprinosi smanjenju mogućnosti nastanka bujica uzrokovanih urbanim poplavama.

Kada se spomenute projektne aktivnosti pribroje aktivnostima dvaju prethodno odobrenih projekata koji su već u provedbi - projektima ZaZeleni Split i Obnova zelene infrastrukture grada Splita, Grad Split će u ova četiri projekta zasaditi ukupno 1 622 nova stabla i 13 050 grmova te postaviti 39 javno dostupnih slavina s pitkom vodom i 49 novih klupa, za što je zajednički osigurano više od milijun eura bespovratnih sredstava (1.252.334,44 EUR).

Navedeni projekti predstavljaju značajan iskorak u ozelenjavanju grada i izgradnji bolje i održivije budućnosti za njegove stanovnike, kao što i doprinose realizaciji jedne od glavnih inicijativa Europske komisije u okviru Europskog zelenog plana kojom je predviđena sadnja 3 milijarde dodatnih stabala na području EU do kraja 2030.

 

Povratak