Članak

NEWS
28. lipnja 2022.

„Biraj biciklu!“ – nakon Podstrane i Klisa, sustav javnih bicikala otvoren u Dicmu

Nakon Podstrane i Klisa, danas je započeo s radom sustav javnih bicikala u Dicmu s dvije postaje sa četiri električna i šest klasičnih bicikli . Jedan je terminal postavljen u centru, pored škole i općine, a drugi u Osoju.

- Općina Dicmo ima tridesetak kuća za odmor tako da će sustav dodatno unaprijediti i našu turističku ponudu. Cilj nam je imati što više ovakvih sadržaja. Prije nekoliko mjeseci smo napravili mape svih biciklističkih ruta i pripremamo projektnu dokumentaciju što ćemo uskoro prezentirati i široj javnosti. Nadam se da će se naši mještani više okrenuti ekološkom prijevozu, posebno obzirom na današnje cijene goriva te da će se sustav u budućnosti proširiti i na ostale zaseoke općine. – rekao je Petar Maretić, načelnik općine Dicmo.

- Među glavnim ciljevima projekta Biraj biciklu! je uvođenje sustava javnih bicikala na područje osam gradova i općina urbane aglomeracije Split. Prema informacijama koje imam, Podstrana ima nešto više od 500 najmova, a Klis se približio brojci 100 u nešto više od mjeseca dana od kada je sustav u Klisu postavljen. To su jako dobre brojke i nisu samo vožnje prema Splitu već korisnici dolaze s biciklom iz Splita na Klis i u Podstranu. Slijedi postavljanje sustava u Trogiru i Kaštelima, a potom Solin, Dugopolje i Split. U sklopu projekta već je izgrađena i biciklistička staza u Splitu, a početkom srpnja bit će završena i biciklistička i pješačka staza u Trogiru. Također, projekt Biraj biciklu! vrijednosti 13,6 milijuna kuna obuhvaća i ulaganje u izradu studije potencijala razvoja biciklističkih prometnica na području urbane aglomeracije Split, a sve s ciljem da građanima osiguramo što sigurnije korištenje samog sustava. - istaknula je Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita, vodećeg partnera u projektu.

 

Ispred „Zajednice ponuditelja Nextbike i Hrvatski telekom“ Ivan Mamić, voditelj ključnih kupaca THT-a je rekao:

- Naša misija u THT-u je da stvaramo svijet boljih mogućnosti, a digitalizacija i transformacija gradova je idealna prilika da to pokažemo i donesemo novu vrijednost građanima i posjetiteljima Splita i susjednih općina. Ovo je sustav koji se koristi, to su pokazali i grad Split, i Podstrana i Klis, stoga ne sumnjam da će to pokazati i Dicmo te da će ovaj projekt privući i više posjetitelja na područje općina i gradova u kojima se postavlja. Drago nam je da smo dio ovog projekta i što možemo zajednički s Nextbikeom i partnerima graditi bolje uvjete za život svih građana.

Podsjetimo i da je korištenje sustava javnih bicikala izuzetno povoljno. Cijena godišnje pretplate iznosi 200 kuna i omogućava neograničeno korištenje bicikala do 30 minuta tijekom cijele godine. Za sve ostale korisnike cijena iznosi 10 kuna za električni i 5 kuna za klasični bicikl, za pola sata korištenja.

- Vjerujemo da će u svim općinama u budućnosti broj najmova rasti, kao što kontinuirano raste u gradu Splitu koji je jedan od najboljih pokazatelja uvođenja sustava javnih bicikala u RH. – zaključno je rekla Vedrana Franić, voditeljica Odsjeka za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Projekt „Biraj biciklu!“ je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva „Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split“.