17. lipnja 2024.

ISABS Konferencija: U Splitu se okupili Nobelovci i svjetska znanstvena krema

U Splitu je danas svečano otvoren 13. Kongres primijenjene genetike i predavanja o translacijskoj medicini Klinike Mayo - ISABS (13th ISABS Conference on Applied Genetics and Mayo Clinic Lectures in Translational Medicine) koji je okupio preko 400 vrhunskih znanstvenika iz cijelog svijeta, među kojima su i četiri dobitnika Nobelove nagrade; Sir Richard Roberts, Aaron Ciechanover, Gregg Semenza i Svante Pääbo.

Okupljanje vodećih svjetskih znanstvenika iz područja personalizirane i regenerativne medicine te medicinske, forenzičke i antropološke genetike pozdravili su brojni visoki uglednici, među kojima i splitski gradonačelnika Ivica Puljak, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, rektor Splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić, ministar turizma i sporta Tonči Glavina te Dragan Primorac, idejni tvorac znanstvenog skupa.

Ugodan boravak znanstvenicima u gradu podno Marjana poželio je gradonačelnik Puljak čestitavši organizatorima na sjajno organiziranoj manifestaciji.

“Split nije samo grad povijesti, kulture i sporta. Split je grad znanosti, visokog obrazovanja i tehnologije. Veliko je zadovoljstvo što su u naš grad došli istaknuti dobitnici Nobelove nagrade. Vjerujem da će i ovaj skup proširiti enuzijazam i motivaciju kod mladih generacija da se bave znanošću. Uvjeren sam da će se naš grad pokazati vrlo dobrim domaćinom ovog vrlo značajnog skupa”, poručio je gradonačelnik Puljak.

Govoreći o ovogodišnjim temama ISABS-a, Dragan Primorac je, među ostalim, naveo molekularnu dijagnostiku, gensku i staničnu terapiju, nove oblike liječenja karcinoma, tkivno inženjerstvo i primjenu umjetne inteligencije u kliničkoj medicini.

“Ovaj skup Split i Hrvatsku stavlja u fokus svjetske znanstvene javnosti. U radu dosadašnjih kongresa sudjelovalo je deset dobitnika Nobelove nagrade te više od 6 tisuća znanstvenika i 800-tinjak pozvanih predavača, ukupno iz 78 država, što je Republiku Hrvatsku odredilo kao jednu od najznačajnijih destinacija iz područja znanosti, zdravstva, inovacija i turizma. Istodobno s ISABS konferencijom organiziramo i u svijetu jedinstvenu manifestaciju "Nobel Spirit" tijekom koje dobitnici Nobelove nagrade raspravljaju o personaliziranoj medicini budućnosti, razvoju znanosti i biomedicine te društva u cijelosti”, naveo je Primorac.

 

 

Povratak