21. prosinca 2020.

Izvješće Hrvatskog šumarskog instituta: Suha stabla na Marjanu u 2020. godini nisu napadnuta mediteranskim potkornjakom

- Broj napadnutih stabala od mediteranskog potkornjak na Marjanu u odnosu na prethodne godine i dalje je u padu. Mediteranski potkornjak je u fazi retrogradacije što znači da je broj stabala koja predstavlja izvor zaraze znatno manji u 2020. godini u odnosu na 2018. i 2019. – zaključak je četvrtog Izvješća Hrvatskog šumarskog instituta, procjene stanja i prognoze, kojeg potpisuje dr. sc. Milan Pernek.

Analizama ulova u feromonskim klopkama zaključuje se kako opasnost za novu gradaciju mediteranskog potkornjaka ne postoji, a sva stabla u fazi sušenja, žute i crvene krošnje, u 2020. godini nisu napadnuta mediteranskim potkornjakom.

U ulovima u feromonskim klopkama dominira neciljana vrsta Hylurgus miklitzii koja nije opasna za zdrava stabla. Populacija potkornjaka prati se na 10 aktivnih feromonskih klopki na kojima se feromonski pripravaka redovito mijenja. Dok su 2018. godini ulovi do sredine lipnja po jednoj klopci u jednom sakupljanju iznosili oko 4.500 jedinki, u 2019. su pali na 600, a sada su gotovo zanemarivi i iznose manje od 70.

Povratak