Članak

NEWS
6. veljače 2023.

Najavljen program obilježavanja Godine Miljenka Smoje: “Smojinih 100” okupit će sve generacije Splita i Dalmacije

Na današnjoj konferenciji za medije u splitskoj gradskoj upravi najavljena je okosnica bogatog programa koji će se održati u sklopu obilježavanja Godine Miljenka Smoje, proglašene u povodu 100-te obljetnice njegova rođenja. Grad Split će tako, kao organizator krovne manifestacije “Smojinih 100”, napokon dati zasluženu posvetu čovjeku koji je svojim talentom i senzibilitetom stvorio svevremenske spomenike Splitu, Dalmaciji i ovdašnjem malom 'čoviku'. – Zbog svega što je Smoje bio i je za Split, takva odluka bila je jednostavna i logična. Godina Miljenka Smoje je posveta Smoji, ali i Splitu kakav i dalje živi u svima nama, kazao je u svom uvodnom obraćanju gradonačelnik Ivica Puljak potvrdivši da Grad Split poduzima sve potrebne korake kako bi se u ovoj godini realizirala odluka o postavljanju spomenika Miljenku Smoji na Matejušci.

Za realizaciju programa zadužen je Organizacijski odbor čija je koordinatorica Herci Ganza, koja je i najavila za sada definirana događanja. – Program će trajati cijele godine i detalji mnogih događaja se još dogovaraju, no ono što sigurno možemo najaviti je izložba fotografija „Smoje bez cenzure“ koja će se 10. veljače u podne otvoriti u Fotoklubu Split. 11. veljače Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine u 11 sati u Slatinama priprema feštu „Smoje je naš“. 13. veljače s početkom u 19 sati u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma na programu je Koncert Gradskog zbora Brodosplit pod geslom „Neću politiku u moju butigu!“. Na Smojin rođendan, 14. veljače, u Žrnovnici će se svečano otvoriti Spomen soba Miljenka Smoje u organizaciji Gradske knjižnice Marka Marulića, a istog dana održat će se i tradicionalna Smojina marenda, kao i najava predstava HNK Split i zagrebačkog kazališta Komedija koji pripremaju premijerne izvedbe Borbene ponoćke i Velog mista. 14. veljače u 20 sati kinoteka Zlatna vrata prikazat će film Roko i Cicibela. Dan žena biti će posvećen Smojinoj Lepi, a popularni splitski festival pričanja priča Pričigin jednu će večer svog programa posvetiti Smoji.

U programu tijekom godine će nastupiti i vokalni ansambl Jedinstvo, Limena glazba Žrnovnica, a posvetu jubileju dati će i Festival mediteranskog filma, Splitski festival, Hajduk, Zvjezdano selo Mosor, O.Š. Žrnovnica, VK Gusar i brojne druge kulturne i znanstvene institucije, udruge i pojedinci. Svi datumi i satnice biti će na vrijeme najavljeni. Ganza je najavila i kako će Hrvatska pošta ove godine izdati marku posvećenu Miljenku Smoji, a želja organizatora je da ona bude promovirana u Splitu.

Ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića i članica Organizacijskog odbora manifestacije „Smojinih 100“ Grozdana Ribičić najavila je otvaranje Spomen sobe Miljenka Smoje u knjižnici Žrnovnica. – Feđa Klarić nam je ustupio autentičnu Smojinu sobu i restaurirane Smojine stvari upravo s pažnjom smještamo u novouređenom prostoru u knjižnici u Žrnovnici. U sobi je, naravno, Smojin pečat, ali i Feđin osobni doživljaj. Jako nam je važno da u našim spomen sobama ne učimo samo o baštini nego da na osnovi naše baštine stvaramo nove vrijednosti i otvorimo ih novim generacijama. Zato nam je posebno drago da su u cijelu priču uključeni mladi, posebno naši studenti s Umjetničke akademije. Zahvaljujući njima jedan zid u Smojinoj sobi biti će oslikan likovima iz Malog i Velog mista, kazala je Grozdana Ribičić pozvavši sve da posjete Smojinu sobu, ali i spomen sobu Ljube Stipišića Delmate kao i knjižnicu Jakše Fiamenga.

Razumljivo, sve ovo posebno emotivno doživljava Feđa Klarić, član Organizacijskog odbora čija osobna poveznica s Miljenkom Smojom daje vrijedan doprinos čitavom programu obilježavanja ove obljetnice. – Ovo je za mene najluđi i najlipši san. I Freud bi teško objasnio što se sve dogodilo u ovakvo kratkom razdoblju.  Od 1995. godine kad je Smoje umro stotine ljude me zaustavljalo i dobronamjerno predlagalo: kad neće politika amo mi skupit šolde za Smojin spomenik, ali uvijek sam bio protiv toga jer Smoje nije zaslužio milodare ni lemozinu i, evo, dočekali smo da nam je na čelu grada čovjek koji po svoje mišljenje ne treba ići u Zagreb, kazao je Feđa Klarić zahvalivši gradonačelniku Puljku i svim gradskim vijećnicima na odluci o realizaciji programa i spomenika u čast Miljenku Smoji.