19. prosinca 2020.

Otvoren Hrvatski dom, splitski hram glazbe i umjetnosti

Inauguracijskim koncertom u dvorani obnovljene secesijske zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici, Split je konačno otvorio vrata svoje nove ustanove u kulturi i dobio koncertnu dvoranu. Na početku svečanog programa, koji se odvijao uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uzvanike su pozdravili privremeni ravnatelj Hrvatskog doma Split Marin Kaporelo, gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Čast mi je i izuzetna privilegija zajedno s vama podijeliti radost povijesnog trenutka, otvorenja obnovljenog i uređenog Hrvatskog doma Split. Molim vas da zajedno uputimo veliki pljesak u eter u znak zahvale svima koji su predano i odlučno sudjelovali u ovom velebnom projektu i u okolnostima kad nam je svima potrebna snaga i optimizam. Oni su nam omogućili da danas ovdje, glazbom i odgovornim zajedništvom označimo početak novog života našeg Hrvatskog doma – rekao je uvodno gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Dodao je kako je proces koji je doveo do ovog dana bio zahtjevan, ali odstupanja nije bilo unatoč uvjetima koji su utjecali na radne i životne planove: – Vraćanje fizički uništenog izvornog izgleda Tončićeva djela bio je imperativ koji je u potpunosti ispunjen. Hrvatski dom zamislili su i izgradili naši časni predšasnici na čelu s gradonačelnikom Vickom Milićem, čovjekom kojemu smo dužni zahvaliti i tako dokinuti nametnuti zaborav, kao što je bilo nametnuto i fizičko brisanje Hrvatskog doma, u kojemu su osnovani brojni klubovi i društva, Hajduk, Gusar, Labud, Jedinstvo i mnogi drugi nositelji razvoja hrvatskog Splita. I zato nije bilo slučajno namjerno uništavanje i potom zapuštanje ovog kulturnog i društveno važnog žarišta. Čekalo se trideset godina za njegovu obnovu, a za nju je trebalo odlučnosti, upornosti i vizije. U kompleksnom zahvatu na obnovi zgrade uz primjenu metode rekonstrukcije primijenjeni su i postupci konzervacije, restauracije, građevinske sanacije pa i revitalizacije zgrade. Rezultat je istinski ponos konzervatorske i restauratorske struke, izvorno stilizirano i obnovljeno pročelje secesijske zgrade čija je unutrašnjoj napokon jednako reprezentativna i dostojna svoje povijesne važnosti i veličine. Pored dugo iščekivane koncerne dvorane u kojoj će večeras naši umjetnici označiti novo poglavlje glazbenog života Splita, Hrvatski dom je sigurnosno, tehnički, multimedijalno i, meni osobito važno, mjesto pristupačno osobama s invaliditetom te je obnovljen da bi bio na korist i zadovoljstvo svim našim građanima. 

Gradonačelnik Krstulović Opara zahvalio je svim sudionicima projekta, od konzervatorskog tima predvođenog arhitekticom Sanjom Buble, izvođačima radova, građevinskim tvrtkama Teh gradnja do.o.o i Neir d.o.o. te svim pojedincima i suradnicima u gradskoj upravi koji su predano i vrijedno radili na ovom važnom i dragom projektu, ali kao temelj istaknuo je kako je najveći i najvažniji kulturno-infrastrukturni projekt grada Splita realiziran zahvaljujući svesrdnoj podršci Ministarstva kulture i medija te same ministrice Nine Obuljen Koržinek koja je prepoznala važnost projekta ne samo za Split već i Hrvatsku.

- A koncerta dvorana, ovo prekrasno zdanje koje će učvrstiti naš predznak hrvatske glazbene prijestolnice, neka bude na radost i korist našim glazbenicima, mjesto susreta, izvrsnih koncerata i događanja kojima će se probuditi i obogatiti gradska kulturna scena. Večerašnji trenutak posvećen je svima vama, božićni je dar Splitu i Splićanima i premda, na žalost, ova dvorana večeras nije mogla biti ispunjena do zadnjeg mjesta, siguran sam da ćemo već uskoro u njoj moći uživati sigurni i bezbrižni. Neka radost večerašnjeg svečanog i povijesnog trenutka označi bolje i sretnije dane, a do tada brinite jedni za druge, provedite Božić u zdravlju, sreći i optimizmu, slušajte dobru glazbu i snažite se dobrotom i ljepotom umjetnosti. Neka je dug i sretan vijek našem Hrvatskom domu Split! – zaključio je gradonačelnik.

Privremeni ravnatelj Marin Kaporelo zahvalio je svim glazbenicima koji su se rado odazvali pozivu na sudjelovanje u prvom koncertu, u splitskom hramu glazbe i umjetnosti. Rekao je kako je Hrvatski dom izgrađen prije 112 godina trudom i radom splitskog puka, a zahvaljujući Gradu Splitu i Ministarstvu kulture konačno mu je vraćen izvorni izgled i svrha.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek podijelila je veselje i emociju koja se osjeća zbog ljepote obnovljenog prostora, koji će biti nagrada svim splitskim i hrvatskim umjetnicima, kao i publici koja je koncertnu dvoranu dugo čekala: - Split je ovo dugo čekao i zaslužio, zato čestitam gradonačelniku i svima koji su sudjelovali. Ovaj projekt bio je prioritet u ulaganjima u kulturi i Ministarstvo ga je pratilo i kroz stručni angažman Konzervatorskog odjela i financijski – rekla je ministrica i proglasila Hrvatski dom u Splitu otvorenim.

U koncertnom dijelu programu nastupili su Komorni orkestar HNK Split, Splitski gitaristički kvartet, Tedi Spalato, Renata Pokupić (mezzosopran), Terezija Kusanović (mezzosopran), Mate Akrap (bas), Antonija Teskera (sopran), Bože Jurić Pešić (tenor), Borna Barišić (čembalo), Lovorka Begović (harfa), Gordan Tudor (saksofon), Srđan Bulat (gitara), Martina Jembrišak (harmonika), a izvodila su se djela Josipa Hatzea, Vlade Sunka, Blaženka Juračića, Tedija Spalata, Ljube Stipišića Delmate, Frane Paraća, Borisa Papandopula i Ive Tijardovića. Komornim orkestrom i solistima ravnao je  mo. Ivan Repušić i mo. Jure Bučević.

 

 

Povratak